U petak, 12. svibnja 2017. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je obilježen Međunarodni dan sestrinstva. Istog datuma, prije 197 godina, rođena je Florence Nightingale, začetnica modernog sestrinstva u čiju se čast ovaj dan i slavi. Radi se o ženi koja je za vrijeme trogodišnjeg Krimskog rata (1853. – 1856.) u britanskom ekspedicijskom korpusu organizirala prvu ekipu za njegu ranjenika i bolesnika što je rezultiralo velikim smanjenjem smrtnosti britanskih vojnika u ratnim poljskim bolnicama (približno 40%).
Nakon povratka s bojišta Florence Nightingale potpuno se posvetila razvoju struke s posebnim naglaskom na obrazovanje bolničarki i njegovateljica. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, osmislila proces njege bolesnika i organizirala patronažnu službu.

Na samom početku svečane proslave Međunarodnog dana sestrinstva brojne goste i zaposlenike KBC-a Zagreb pozdravili su domaćini, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i Marija Orlić- Šumić, magistra sestrinstva/MNS – pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb.
Medicinskim sestrama njihov su dan čestitali i akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva RH , doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice RH za zdravstvo i sport, dr. Gzim Redžepi, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, prof. dr. sc. Drago Prgomet, predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a te prof. dr. sc. Vesna Jureša, prodekanica za nove studijske programe i voditeljica studija sestrinstva Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon prigodnog čestitarskog dijela magistra Orlić-Šumić kroz kratku je prezentaciju prisutnima prikazala brojno stanje i obrazovnu strukturu medicinskih sestara u KBC-u Zagreb te naglasila kako 1378 medicinskih sestara, 144 primalje, 769 prvostupnica sestrinstva, 6 prvostupnica primaljstva i 88 diplomirane medicinske sestre i magistre sestrinstva nisu dovoljne za optimalno funkcioniranje bolnice bez prekovremenog rada koji krajnje iscrpljuje naše sestre/tehničare. Prema njezinoj procjeni za optimalno funkcioniranje procesa zdravstvene njege, bez prekovremenog rada, bolnici nedostaje oko 500 medicinskih sestara/tehničara svih stupnjeva obrazovanja. Ovom prigodom magistra Orlić-Šumić je i javno pozvala sve sestre/tehničare pred kojima je prvo zaposlenje da prate natječaje u KBC-u Zagreb jer će sigurno u dogledno vrijeme bolnica primati nove zaposlenike. Također je zamolila mlade kolege da ne odlaze iz zemlje ako to zbilja nije nužno jer im KBC Zagreb može ponuditi dobre radne uvjete i odličnu priliku za stručno usavršavanje.

Po završetku prezentacije uslijedila je svečana dodjela godišnjih priznanja za poseban doprinos i predani rad odabranim medicinskim sestrama/tehničarima. Ovogodišnje dobitnice priznanja su: Iva Zubatović Đunđenac, bacc. ms. i Nikolina Lubenjak, bacc. ms. iz Klinike za onkologiju, Gordana Jurić, magistra sestrinstva i Đurđica Zlodi, magistra sestrinstva iz Klinike za ginekologiju, Marija Bartolić, bacc. ms. iz Klinike za psihijatriju, Branka Hanulak, bacc. ms. iz Klinike za neurokirurgiju, Sanja Šimičić Marjanović, ms. iz Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, Kristina Baričević, bacc. ms. i Vladimira Lada, ms. iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Miroslava Strunje, ms. i Melita Lacmanović, ms. iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Janja Vukelić, ms. iz Klinike za ortopediju, Danijela Pikija, dipl.ms. iz Klinike za torakalnu kirurgiju, Ksenija Borić, ms. iz Klinike za stomatologiju, Mirjana Vičić, ms. iz Klinike za psihološku medicinu, Višnja Fabekovac, bacc. ms. iz Klinike za neurologiju, Nada Pavlek, bacc. ms. iz Klinike za očne bolesti, Martina Mikšaj, bacc. ms. iz Hitnog objedinjenog bolničkog prijama, Suzana Labar, bacc. ms. i Tomislava Benke, bacc.ms. iz Klinike za kirurgiju, Andrea Trconić, ms. i Katica Butković, ms. iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila, Anđa Hrkač, ms. iz Klinike za dermatovenerologiju, Nadica Dujmović, bacc.ms. iz Kliničkog zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Jadranka Klarić, ms. i Anamari Rupčić, ms. iz Klinike za unutarnje bolesti, Jadranka Čunčić, ms. i Branka Muhić, ms. iz Klinike za pedijatriju, Petra Poljak, bacc.ms. iz Klinike za urologiju, Zlatica Prodanović, ms. iz Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, Maja Kokalović, ms. iz Klinike za kardijalnu kirurgiju, Ružica Čehulić, ms. iz Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju te Suzana Vukelić, ms. iz Službe za sterilizaciju.

Glazbenu čestitku svojim kolegicama, dobitnicama priznanja i svim medicinskim sestrama već tradicionalno uputio je Zbor medicinskih sestara i tehničara KBC Zagreb.