Novosti

Hitne službe diljem Hrvatske ovih dana obilježavaju Nacionalni dan hitne medicinske službe. U našoj bolnici povodom tog dana odlučili smo u prostore Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP) uvesti novinarske ekipe i preko njih pokazati javnosti kako funkcionira jedna bolnička jedinica za hitnu medicinu.

Dnevno kroz hitnu službu KBC-a Zagreb prođe preko 300 pacijenata koje naše medicinsko osoblje obradi, uputi na daljnje liječenje ili nakon pružene medicinske pomoći otpusti kući.

Najčešće ovamo dolaze ozlijeđeni u prometnim i drugim nesrećama te kardiovaskularni i neurološki bolesnici. Reanimacije i smrti teško ozlijeđenih ili bolesnih ljudi su gotovo svakodnevna pojava za liječnike, medicinske sestre i ostale zaposlenike hitne službe, a to je i onaj najteži dio posla nakon kojeg im se stalno nameće pitanje „Jesmo li mogli učiniti još nešto za tog čovjeka?“.

Od ukupnog broja naših hitnih pacijenata gotovo jednu četvrtinu dovoze vozila Hitne medicinske pomoći i u toj su skupini najčešće slučajevi koji zahtijevaju „hitnu obradu“ u hitnoj službi.  Za osobe s teškim i višestrukim ozljedama, infarktom miokarda ili moždanim udarom općepoznato pravilo „zlatnog sata“ je realnost. Da bi takvi pacijenti mogli dobiti potrebnu medicinsku pomoć unutar sat vremena od ozljede ili pojave simptoma srčanog ili moždanog udara nužna je besprijekorna suradnja naših zaposlenika i mobilnih jedinica hitne medicinske pomoći koji izlaze na teren, pružaju prvu pomoć i obavještavaju našu bolničku jedinicu o svom dolasku, kako bi se mogli adekvatno pripremiti za primitak pacijenta. Pravovremena reakcija sviju u ovom procesu daje pacijentu šansu za preživljavanje.
OHBP KBC-a Zagreb jedina je hitna bolnička služba kod nas koja ima mogućnost opservacije i 24 satnog praćenja pacijenata koji trebaju određenu liječničku intervenciju ili terapiju bez da budu upućeni na bolničko liječenje. Uglavnom se radi o oboljelima od malignih i kroničnih bolesti s akutnim pogoršanjem stanja koje se može sanirati u hitnoj. Tako se oslobađaju kreveti u bolničkim odjelima što dugoročno smanjuje liste čekanja za bolničko liječenje.

Kako bi se svim navedenim ugroženim skupinama osigurala neophodna i neodgodiva medicinska pomoć sve češće se iz ustanova hitne medicinske pomoći i bolnica šalje apel građanima koji nemaju teže zdravstvene tegobe da se za medicinsku pomoć obrate svojim liječnicima obiteljske medicine koji će znati procijeniti njihovo zdravstveno stanje i zbrinuti ih na pravi način.

Iako se nacionalni dan hitne medicinske pomoći obilježava 30. travnja, mi u KBC-u to smo napravili dva dana ranije. Novinarske ekipe na ulazu u OHBP dočekali su prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb, doc. dr. sc. Ivan Gornik, predstojnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijama i Katarina Maršić, magistra sestrinstva, glavna medicinska sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijama.

Priliku da prikažu rezultate svog rada i opravdanost ulaganja KBC-a Zagreb u ovaj dio medicine kroz protekle godine zaposlenici OHBP- a imat će uskoro na obilježavanju desete obljetnice ove radne jedinice.