Novosti

Prije nekoliko dana (4.5.2017.) u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND) održana je javna tribina pod nazivom „Zajedno u prevenciji i liječenju“ povodom Svjetskog dana raka jajnika. Ovaj edukativni skup, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, organizirala je Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u suradnji s KBC-om Zagreb, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva RH za premaligne i maligne lezije stidnice, rodnice i vrata maternice KBC-a Zagreb, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva RH za maligne bolesti tijela maternice, jajovoda i jajnika KBC-a Rijeka, Hrvatskim ginekološko-onkološkim društvom, Hrvatskim društvom za ginekologiju i opstetriciju i Zborom zdravstvenih i medicinskih novinara HND.

Glavni cilj ovog skupa je osvješćivanje žena o potrebi redovitog ginekološkog pregleda i nužnosti edukacije za prepoznavanje simptoma koji upućuju na rak jajnika, uz poruku ženama koje se nađu licem u lice s ovom dijagnozom da nisu same.

Na svečanoj tribini okupljene je u ime dr. Almenke Balenović, predsjednice Udruge SVE za NJU, pozdravila Ljiljana Vukota koja je posebno istaknula važnost sveobuhvatne skrbi i stručne psihološke podrške oboljelima i obiteljima oboljelih. Predavanja su održali prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dr. med., ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, prim. dr. sc. Višnja Matković, Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Herman Haller, dr. med., Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka i doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. Tribinu je otvorila je gospođa Jaka Miholić pričom o vlastitom iskustvu i borbi s ovom teškom bolesti.
Govornici su svojim predavanjima obuhvatili sve bitne podatke o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti. Posebno je istaknuta mogućnost genetičkog testiranja oboljelih žena u terapijske svrhe, kao pomoć u liječenju onih kojima je bolest tek dijagnosticirana.
Docentica Dedić Plavetić predstavila je publikaciju Hrvatske smjernice za genetičko savjetovanje i testiranje na nasljedni rak dojke i jajnika (u izdanju Udruge SVE za NJU i Medicinske naklade) u kojoj su predstavljeni kriteriji za savjetovanje i testiranje te postavljeni standardi postupaka i informiranog pristanka za testiranje.

Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje oboli 400 do 450 žena, umre od 300 do 330. Svjetski podaci također nisu ohrabrujući. Čak 240 000 žena u svijeta godišnje oboli od raka jajnika, umire 150 000 što ovu bolest stavlja na visoko sedmo mjesto po pojavnosti među malignim bolestima.
Zbog vrlo općih i teško prepoznatljivih ranih simptoma kod dvije trećine žena bolest se otkrije tek u kasnom stadiju kada su mogućnosti liječenja male, pa je od iznimne važnosti da žene barem jednom godišnje odlaze na redovite ginekološke preglede.

Što bi žene OBAVEZNO trebale znati o raku jajnika?

• sve žene su u riziku obolijevanja od raka jajnika
• rano otkrivanje povećava šanse za preživljenje
• najčešće se otkrije u kasnom stadiju
• ne može se otkriti PAPA testom
• za rak jajnika nema probira, a rani simptomi često se mogu zamijeniti sa simptomima manje ozbiljnih stanja, kao što su neki poremećaji u radu želuca i crijeva. Simptomi uključuju: osjećaj nelagode, pritiska ili boli u području trbuha; nadutost ili otečenost trbuha; poteškoće s uzimanjem hrane: rana sitost (brzo postizanje osjećaja sitosti), žgaravica (loša probava); neredovita probava (npr. zatvor); problemi s mokrenjem (npr. učestalo mokrenje) i bol tijekom spolnog odnosa
JEDAN KONTROLNI GINEKOLOŠKI PREGLED NA GODINU MOGAO BI VAM SAČUVATI ŽIVOT!