U siječnju 2019. godine izraelsko Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku da će svojim liječnicima koji studiraju medicinu u inozemstvu priznavati diplome samo u slučaju da su ih stekli na medicinskim fakultetima u državama članicama OECD-a ili ako su pohađane zdravstveno-obrazovne ustanove prošle proces akreditacije WFME-a (World Federation of Medicinal Education).

S obzirom da u programu Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu postoji studij medicine na engleskom jeziku za strane državljane kojeg pohađaju i izraelski studenti, a Hrvatska nije članica OECD-a i njezine obrazovne zdravstvene ustanove nisu prošle proces akreditacije WFME-a, Medicinski fakultet u Zagrebu uz potporu Veleposlanstva RH u Izraelu zatražio je od izraelskog Ministarstva zdravstva da iznimno prihvate i diplome stečene na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Predstavnicima Ministarstva zdravstva u Jeruzalemu prezentiran je rad Medicinskog fakulteta u Zagrebu te hrvatski obrazovni i zdravstveni sustav u cijelosti, nakon čega im je upućen i poziv za evaluacijski posjet u Hrvatsku. To se odnosilo i na Klinički bolnički centar Zagreb koji je nositelj praktične nastave za studente Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Inspekcijski tim Ministarstva zdravstva Izraela tijekom posjeta 20 i 21. svibnja ove godine obavio je razgovore s predstavnicima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC-a Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva te Agencije za znanost i visoko obrazovanje, kao i s izraelskim studentima u Hrvatskoj. U sklopu ovog evaluacijskog procesa, posjetili i našu bolnicu kako bi se na licu mjesta uvjerili na koji se način provodi praktična nastava, a ono što su vidjeli nadmašilo je njihova očekivanja.

Evaluacija programa Medical Studies in English pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu završila je pozitivnim ocjenama za nastavni plan, program i izvedbu nastave, što je pak rezultiralo odlukom izraelskog Ministarstva zdravstva o iznimnom odobravanju prava i prihvaćanju diploma studentima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ova odluka predstavlja i formalni okvir za daljnju suradnju u području medicinskog obrazovanja i istraživanja, koje je i do sada bilo bitna stavka u suradnji između Hrvatske i Izraela.

                                                                                                                       

Izvor: http://il.mvep.hr