Zavod za planiranje i provođenje radioterapije

CT stimulator

Linearni akcelerator

Pročelnik: prim. dr. Tonko Herceg, dr. med., specijalist iz radioterapije i onkologije
Glavni inženjer: Velimir Karadža, magistar radiološke tehnologije

U sklopu Zavoda djeluje Odjel za simulaciju i planiranje teleradioterapije

Liječnici specijalisti:

dr. sc. Lea Galunić Bilić, dr. med., specijalist iz radioterapije i onkologije
prim. dr. Tonko Herceg, dr. med., specijalist iz radioterapije i onkologije
prim. dr. Mladen Solarić, dr. med., specijalist iz radioterapije i onkologije
Tihana Pavić, dr. med., specijalist iz radioterapije i onkologije
Milena Peitl, dr. med, specijalist iz radioterapije i onkologije

Zavod za planiranje i provođenje radioterapije specijaliziran je za liječenje zloćudnih i nekih dobroćudnih bolesti primjenom ionizirajućeg zračenja velike energije. Visoko specijalizirani radioterapijski tim čine liječnici specijalisti radioterapije i onkologije, radiofizičari, inženjeri medicinske radiologije i medicinske sestre. Oni zajedno provode cjelovitu kliničku procjenu i stupnjevanje bolesti, individualiziranu radioterapiju i praćenje tijeka bolesti nakon završenog liječenja.      

Prvi pregledi, kontrole tijekom zračenja i kontrole nakon liječenja provode se kroz sustav ambulanti za radioterapiju koje primaju bolesnike svakodnevno.
Planiranje (simulacija) zračenja provodi se na CT-simulatoru .Trenutačno se konformalno zračenje provodi u Klinici za onkologiju u KBC Zagreb na tri suvremena linearna akceleratora. Zračenje se provodi od 8 do 21 sat, pet dana u tjednu. Radioterapija se provodi i u Centru za ginekološku onkologiju u Petrovoj u trajanju od 15 do 21 sat na dva linearna akceleratora.

Prije svakog početka zračenja medicinski fizičari u Odjelu za medicinsku fiziku izrađuju optimalan individualizirani plan zračenja. Svaki plan zračenja mora prihvatiti radioterapijski konzilij, koji za bolesnika odabire optimalan način zračenja uz maksimalnu poštedu zdravih tkiva.

Priprema pacijenta za radioterapiju

vrh stranice