Voditeljica banke: prof. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić dr. med., specijalist transfuziolog

 BANKA HUMANOG MLIJEKA    DARIVANJE HUMANOG MLIJEKA    PRIMATELJI HUMANOG MLIJEKA  

Majčino mlijeko ključno je za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva. U slučajevima u kojima nije dostupno mlijeko djetetove majke za ugroženu novorođenčad treba osigurati mlijeko druge žene. Svaka država koja ima kvalitetan zdravstveni sustav trebala bi omogućiti prehranu novorođenčadi humanim mlijekom kada za to postoji medicinska indikacija.

Još 1980. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) preporučili su da u okolnostima u kojima biološka majka ne može dojiti prvi sljedeći izbor prehrane novorođenčeta bude primjena humanog mlijeka iz drugih izvora. Raspoloživost mlijeka za ovu djecu izravno ovisi o postojanju i aktivnostima banaka humanog mlijeka.

Banka humanog mlijeka promiče dojenje i darivanje mlijeka te osigurava sigurnost i kvalitetu darovanog mlijeka. Njezin djelokrug rada obuhvaća prikupljanje, medicinski probir i testiranje darivateljica te preradu, provjeru kvalitete, čuvanje i raspodjelu darovanog mlijeka. Sigurnost i kvalitetu mlijeka osigurava se nadzorom cijelog lanca od darivateljice do novorođenčeta.

Poznato je da prehrana mlijekom iz banke humanog mlijeka utječe na bolje preživljavanje te vrstu i težinu komplikacija kod prijevremeno rođene djece i novorođenčadi koja iz medicinskih ili drugih razloga nisu imala mogućnost biti hranjena majčinim mlijekom. Ministarstvo zdravstva je bilo prokretač projekta osnivanja banke humanog mlijeka na inicijativu UNICEF-a i Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD). Osnivanje banke humanog mlijeka prepoznato je kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece i dio je Strateškog plana Ministarstva zdravstva 2018. – 2020. godine. Banka humanog mlijeka započela je s radom 15. studenoga 2019. godine i dio je Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb (KBC Zagreb).

Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno-zdravstveni prioritet Republike Hrvatske te je niz strateških dokumenata usmjeren na promicanje dojenja, čije su dobrobiti višestruke.

_____________________________________________________________________________________________

Banka humanog mlijeka ustanova je u kojoj se pohranjuje, obrađuje i testira humano mlijeko koje majke izdoje za svoje dijete ili koje žene daruju banci kako bi ga mogla iskoristiti djeca kojoj je potrebno.
Svake se godine u Hrvatskoj prerano rodi više od 2000 djece od kojih 400 treba intenzivnu medicinsku skrb. Ova osjetljiva skupina novorođenčadi treba najbolju moguću hranu da izrastu i razviju se u zdravu djecu. Majčino mlijeko sadrži protutijela koja štite prerano rođenu djecu, kao i djecu rođenu u terminu, protiv bolesti i crijevnih infekcija.
Premda je majčino mlijeko najbolje, katkad prerano rođeno dijete ne može sisati i često njihove majke nisu u mogućnosti izdojiti za njih dovoljno mlijeka. Za djecu koja su u neonatalnim jedinicama intenzivnog liječenja, donacije mlijeka su presudne za život.
U osiguravanju takvog mlijeka glavnu ulogu ima Banka mlijeka koja neonatalne jedinice intenzivnog liječenja opskrbljuje sigurnim, pasteriziranim doniranim mlijekom.
Banka mlijeka se oslanja na velikodušnost žena koje odvoje svoje vrijeme i ulože trud koji su neophodni za izdajanje i darivanjem mlijeka čime pomažu prerano rođenoj djeci u njihovoj najranjivijoj fazi života.

Darivanje mlijeka

Banka mlijeka ne može funkcionirati bez darivateljica – bez njih nema mlijeka kojim bi mogli opskrbiti ranjivu skupinu djece koja ga trebaju.

Ako imate više mlijeka nego što Vaše dijete treba, molimo Vas da razmislite o darivanju. Vaše mlijeko je nezamijenjivo u liječenju prerano rođene djece. Banka mlijeka osigurava najvišu razinu sigurnosti mlijeka za djecu koje će ga koristiti.

Većina zdravih majki može darivati mlijeko, no postoje neki razlozi koji ih u tome mogu spriječiti.

Za darivanje nisu pogodne majke koje (su):

 • pozitivne na HIV, Hepatitis B ili C ili sifilis
 • ili njihov partner u riziku od zaraze HIV-om
 • puše ili koriste nikotinske pripravke
 • piju napitke bogate kofeinom
 • redovito piju više od dvije čaše alkohola dnevno
 • koriste droge
 • primile organ, tkivo ili transfuziju krvi u zadnjih četiri mjeseca

Da biste darovali mlijeko, Banka će od Vas uzeti uzorak krvi za testiranje na hepatitis B i C, HIV i sifilis. Ovisno o epidemiološkim okolnostima, možda Vas bude potrebno testirati na još neke uzročnike zaraznih bolesti. Nakon što dobijemo negativne rezultate, bit ćete potvrđeni kao darivateljica, ispunit ćete zdravstveni upitnik te potpisati informirani pristanak. Banka osigurava spremnike za mlijeko i transport do banke.

Ciljevi i misija djelovanja banke humanog mlijeka

 • Pružiti potporu dojenju i sustavno djelovati na ostvarivanju cilja produženja isključivog i ukupnog trajanja dojenja u Hrvatskoj.
 • Osigurati dovoljnu količinu darovanog humanog mlijeka za prijevremeno rođenu djecu i ugroženu novorođenčad koja nemaju pristup mlijeku vlastite majke.
 • Osigurati sigurnost i kvalitetu darovanog mlijeka.
 • Osigurati samoodrživost sustava pohranjivanja darovanog mlijeka.
 • Promicati primjenu darovanog humanog mlijeka na znanstveno utemeljenim dokazima.
 • Sudjelovati u znanstvenim istraživanjima.
 • Surađivati s udrugama civilnog društva koje u zajednici rade na podizanju svijesti o važnosti dojenja.

Kako banka humanog mlijeka osigurava podršku dojenju

Banka humanog mlijeka nije samo mjesto na koje majke dolaze radi darivanja viška svojeg mlijeka nego i mjesto na kojemu mogu dobiti pomoć i potporu u dojenju. To je mjesto za savjetovanje majki o ostvarivanju uspješne laktacije i dobivanje informacija o darivanju mlijeka.

Odjel za podršku dojenju koji djeluje u sklopu Banke trebale bi posjetiti sve majke koje napuštaju rodilište, posebno one koje s prijevremeno rođenom djecom. Količina darovanog mlijeka izravno ovisi o promicanju dojenja u zajednici.

NAJČEŠĆA PITANJA

Zašto prikupljati humano mlijeko

Humano je mlijeko posebno važno za prerano rođenu djecu i bolesnu novorođenčad jer imaju veće šanse da razviju ozbiljne crijevne infekcije ako ih se hrani zamjenskim mlijekom umjesto humanim. Manje od polovine majki koje prijevremeno rode može dojiti. Zahvaljujući darovanom mlijeku, prerano rođena djeca mogu biti hranjena humanim mlijekom koje im pomaže u rastu i napretku.
Humano mlijeko idealan je izvor hranjivih tvari. Znatno smanjuje pojavnost crijevnih infekcija te obnavlja sluznicu crijeva u slučaju da do infekcije ipak dođe. Usto pomaže u sazrijevanju crijevnog tkiva, suzbija infekcije i potiče razvoj mozga. Hranjenje humanim mlijekom smanjuje pojavu crijevnih infekcija za 75 %.

Zašto majka ne može sama pružiti mlijeko svojem djetetu?

Darovano humano mlijeko daje se djeci čije majke ne proizvode dovoljno mlijeka. Do toga može doći iz raznih razloga:

 • majci mlijeko kasni zbog okolnosti poroda ili trudnoće, uključujući prerani porod
 • majka ne proizvodi dovoljno mlijeka za svoje dijete ili svoju djecu (npr., blizanci ili trojke)
 • stres ometa proizvodnju mlijeka, npr. majka hospitaliziranog djeteta ne može držati ili izravno dojiti svoje dijete
 • majci su potrebni lijekovi koji bi kroz njezino mlijeko mogli naštetiti njezinu djetetu
 • majka ima bolest zbog koje ne smije dojiti, npr. HIV

Tko prima darovano mlijeko?

Darovano humano mlijeko izdaje se uglavnom prerano rođenoj djeci ili bolesnoj novorođenčadi. Najčešći razlozi zbog kojih je potrebno darovano humano mlijeko su:

 • rođenje prije termina
 • usporen rast
 • intolerancija na zamjensko mlijeko
 • alergije na hranu
 • malapsorpcija
 • imunodeficijencije
 • prije ili poslijeoperativna dohrana i imunološka potpora

Kako se darovano mlijeko obrađuje?

Zamrznuto darovano mlijeko prvo se otapa, zatim mu se analizira sastav hranjivih tvari, uzima bakterijske kulture, mješa ga se i utače u bočice koje se zatvaraju aluminijskim folijama i plastičnim čepom. Zatim se pasterizira na 62,5 °C/30 minuta u automatskom pasterizatoru. Pasterizirano mlijeko naglo se hladi, a zatim zamrzava na -20 °C. Rok valjanosti pasteriziranog mlijeka je 6 mjeseci.

Je li darovano humano mlijeko sigurno?

Banka humanog mlijeka pridržava se strogih standarda probira i testiranja darivateljica te testiranja i obrade darovanog humanog mlijeka. Potencijalne darivateljice mlijeka ispunjavaju zdravstveni upitnik i uzima im se uzorak krvi za pretrage na hepatitis B i C, HIV te sifilis. Darovano se mlijeko testira na bakterije za koje je propisana gornja dozvoljena granica. Nakon pasteriziracije u mlijeku ne smije biti bakterija pa se ponovo mikrobiološki testira kako bi se potvrdilo da su sve bakterije u mlijeku uništene.

Moram li živjeti u Zagrebu da bih darovala mlijeko?

Za sada se mlijeko prikuplja u Zagrebu. Ako bude potrebno, u budućnosti se planira prikupljanje mlijeka i u drugim hrvatskim gradovima.

Koja je najmanja količina mlijeka za darivanje?

Najmanja količina darovanog mlijeka od jedne darivateljice trebala bi biti 2 litre.

Isključuju li me neki lijekovi kao darivateljicu?

Za detaljne informacije o lijekovima zbog kojih nije preporučljivo darivati mlijeko, svakako nas kontaktirajte.

Smijem li piti alkohol?

Tijekom laktacije napici koji sadrže alkohol se ne preporučuju. Međutim, ako ipak popijete alkoholna pića, prije izdajanja i spremanja mlijeka za banku mlijeka svakako morate pričekati barem 6 sati nakon jedne čaše, odnosno 12 sati ako ste popili dvije čaše alkohola. Nije dozvoljeno piti više od jedne čaše alkohola dnevno dokle god darujete mlijeko.

Koliko staro može biti mlijeko za darivanje?

Mlijeko ne smije biti starije od 2 mjeseca. Prihvaćamo mlijeko izdojeno do djetetova prvog rođendana.

Kako da pohranjujem mlijeko?

Mlijeko pohranjujete u jednokratne bočice koje će Vam osigurati Banka humanog mlijeka. Svaka bočica mora biti označena Vašim imenom i/ili brojem darivateljice dobivenim od Banke te datumom na koji je mlijeko izdojeno. Mlijeko morate staviti u hladnjak unutar 30 minuta od izdajanja i premjestiti u zamrzivač unutar 24 sata. Kako bi se osigurala što niža temperatura, mlijeko treba biti pohranjeno što dalje od vrata zamrzivača. Za kontrolu temperature u zamrzivaču od Banke humanog mlijeka dobit ćete uređaj za mjerenje temperature.

Iznimno ćemo prihvatiti mlijeko uzete u druge sterilne spremnike propisno označene.

Postoje li posebne smjernice za izdajanje pumpom?

Prije izdajanja dobro operite ruke i nokte toplom vodom i sapunom. Isperite ih i osušite čistim ručnikom. Nemojte dirati opremu za izdajanje ako niste oprali ruke.

Kod svakog izdajanja upotrijebite novu bočicu, čak i ako prethodna bočica nije puna.

Nemojte puniti spremnike iznad oznake za maksimalnu zapreminu jer se mlijeko širi tijekom zamrzavanja pa bočica može puknuti.

Mogu li dobiti naknadu za darivanje mlijeka?

Ne. Banka humanog mlijeka Kliničkog bolničkog centra Zagreb je neprofitna i radi za dobrobit potrebite djece. Svako je darivanje dobrovoljno, anonimno i besplatno.

Na koje bolesti ću biti testirana?

Vaša krv će biti testirana sukladno Zakonu o primjeni tkiva i stanica u ljudi na uzročnike hepatitisa B, hepatitisa C, HIV-a i sifilisa. Ako se prema odgovorima u zdravstvenom upitniku procjeni da Vas je potrebno testirati na još neki uzročnik zarazne bolesti ili se u našim krajevima pojavi neka sezonska bolest, učinit će se dodatno testiranje.

Prihvaćate li mlijeko zamrznuto prije procjene i testiranja darivateljice?

Ako ste zamrzavali mlijeko, prije nego što ste nam se obratili, odluku o prihvaćanju tog mlijeka donjet ćemo individualno na temelju procjene rizika za sigurnost i kvalitetu tog mlijeka.

Darivanje mlijeka nakon gubitka djeteta

Za majke koje su izgubile dijete darivanje mlijeka može biti neprocjenjiv dio psihičkog i fizičkog procesa ozdravljenja. U slučaju da imete zamrznuto mlijeko, postupit ćemo sukladno našoj politici prihvaćanja zamrznutog mlijeka.

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka/2022.

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka je 19. svibanj i obilježava se diljem svijeta. Banka humanog mlijeka Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Koordinacijskim odborom Grada Zagreba za „Grad Zagreb – prijatelj dojenja, obilježit će ga u subotu 21. svibnja 2022. na Trgu Petra Preradovića gdje će biti postavljen prigodni štand od 10 do 14 sati. Pozivamo sve dosadašnje i buduće darivateljice, obitelji primatelja humanog mlijeka, zdravstveno i drugo osoblje koje sudjeluje u primjeni darovanog humanog mlijeka, udruge koje podupiru rad Banke te sve ostale građane da svrate do štanda i informiraju se o važnosti dojenja i radu Banke humanog mlijeka te sudjeluju u promicanju darivanja humanog mlijeka. Darovano humano mlijeko koristi se kao hrana za najugroženiju skupinu novorođenčadi, prijevremeno rođenu i bolesnu djecu u okolnostima kada im majčino mlijeko nije dostupno. Od osnivanja Banke u studenome 2019. za darivanje vlastitog mlijeka prijavilo se više od 500 majki od kojih je 181 postala je darivateljica. Ukupno je prikupljeno više od 1700 L humanog mlijeka kojim je na odjelima intenzivnog liječenja novorođenčadi i drugom odjelima pedijatrije hranjeno više od 700 djece.

Rad Banke ne bi bio moguć bez velikodušnosti majki darivateljica te kontinuiranog interesa i želje majki za darivanjem. Darivateljicom može postati svaka zdrava punoljetna majka djeteta mlađeg od godinu dana, koja ima više mlijeka nego je potrebno njezinom djetetu.

Još jednom bismo htjeli izraziti zahvalnost svim majkama i sudionicima na suradnji u pružanju boljeg početka života najmanjima među nama i pozivamo sve zainteresirane da dođu do našeg štanda 21. svibnja 2022. i podrže naš rad.

Druga godišnjica Banke humanog mlijeka/2021.

Banka humanog mlijeka u Petrovoj 15. studenog 2021. slavi drugu godišnjicu od osnutka. S radom je započela odmah nakon dobivanja dozvole Ministarstva zdravstva, dva mjeseca od osnivanja.
Banka djeluje kao nacionalna, izdaje mlijeko u sve zagrebačke bolnice, Klinički bolnički centar Split, Osijek, Rijeka te Opću bolnicu Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu.
U prve dvije godine u Banku se prijavilo 400 majki, od čega ih je 143 postalo darivateljicama. Prikupilo se 1.188 litara, pasterizirane su 974 litre, a izdane 724 litre pasteriziranog darovanog humanog mlijeka.
U razdoblju od siječnja 2020. do studenog 2021. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo tri stotine djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno u jedinicama intenzivnog liječenja.
Premda Banka predstavlja značajno poboljšanje u prehrani i liječenju djece majki koje iz različitih razloga nisu u mogućnosti dojiti svoju djecu, potrebe za mlijekom postaju sve veće, a glavni razlog je taj što se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove diljem Hrvatskoj. Darivanjem mlijeka može pomoći najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak. Stoga molimo sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju u Banku, jer darivateljica može postati svaka punoljetna zdrava majka čije je dijete mlađe od godinu dana.
Unatoč epidemiji i potresima, te svim psihofizičkim posljedicama koje ovo izazovno vrijeme nosi, kako za darivateljice tako i za osoblje Banke, možemo biti samo ponosni na dosadašnje rezultate i nadati se daljnjem rastu i napretku.
Loša epidemiološka situacija utjecala je na činjenicu da ni drugu godišnjicu ne možemo obilježiti u živo, no to ne umanjuje naše zadovoljstvo učinjenim.

Hvala svim majkama koje su nam se do sada javile.
vrh stranice