Centar za prostatu najnovija je funkcionalna jedinica Klinike za urologiju, otvorena 19. prosinca 2016. godine. Osnovna funkcija mu je pojednostavljivanje procesa i skraćivanje vremena potrebnog za dijagnostičku obradu i liječenje bolesti prostate.

Poznato je da su smetnje mokrenja uzrokovane bolestima prostate najčešći razlog dolaska pacijenta urologu i jedan su od najčešćih razloga hospitalizacije na odjelima urologije. Stoga bolesti prostate predstavljaju značajan javnozdravstveni problem. Moderan pristup dijagnostici i liječenju bolesti prostate je multidisciplinaran. Uz urologa u njemu sudjeluju i onkolozi, radioterapeuti, patolozi, radiolozi, specijalisti nuklearne medicine, mikrobiolozi, anesteziolozi, dijetetičari i fizioterapeuti, a od velikog značaja je dobra suradnja s liječnicima obiteljske medicine.

Centar za prostatu jedinstven je u širem okruženju. U središtu pozornosti nalazi se bolesnik, a o zdravlju njegove prostate brine multidisciplinarni tim specijalista. Klinika za urologiju razvila je niz najsuvremenijih programa u kojima je istaknuta multidisciplinarnost. Značajan je dio Centra za transplantaciju bubrega u KBC-u Zagreb. Ovdje se radi najveći broj transplantacija bubrega u RH po čemu je Klinika za urologiju prepoznata i izvan granica naše zemlje. Potom valja istaknuti program liječenja uroloških karcinoma gdje se pri Klinici za urologiju nalazi i Referentni centar Ministarstva zdravstva za urološku onkologiju.
Bitan je i program liječenja neplodnih brakova u kojem Klinika za urologiju surađuje s Klinikom za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Medicinskim fakultetom u Zagrebu. U konačnici u Klinici za urologiju nalazi se i trening centar Europske androloške akademije. Sve ovo dobar je temelj za buduće uspješno funkcioniranje Centra za prostatu.

U ovom Centru Vaš pacijent će, osim urološkog pregleda, ovisno o indikaciji moći obaviti i niz dijagnostičkih pretraga vezanih uz bolesti prostate: laboratorijske nalaze (PSA, kreatinin, sediment urina, mikrobiološke nalaze), UZV urotrakta, uroflow, UZV-om vođenu biopsiju prostate te ako je potrebno i operativne zahvate vezane uz bolesti prostate. Kod složenih slučajeva konzilij specijalista će u Centru donositi ključne odluke u dijagnostici i liječenju pacijenata.

Centar za prostatu veliki je korak naprijed u nastavku dosadašnjeg rada naših liječnika u liječenju bolesti prostate i dodatno poboljšava:

 • Suradnju s liječnicima obiteljske medicine
 • Posvećenost prevenciji bolesti prostate i ranom otkrivanju raka prostate
 • Suradnju s udrugama oboljelih i provođenje javnozdravstvenih edukacija
 • Prostorno-tehničke uvjete dijagnostike koji imaju značajan utjecaj na ugodu i dignitet pacijenata
 • Djelovanje redovitog multidisciplinarnog konzilija
 • Središnje mjesto za drugo mišljenje u suradnji s drugim bolnicama
 • Povećanje broja liječenih, poboljšanje rada i proširenje postupaka u dnevnobolničkoj medicinskoj skrbi
 • Lakše i sigurnije izvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka
  Praćenje rezultata dijagnostike i liječenja
 • Evaluaciju i uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka
 • Domaću i međunarodnu znanstvenu suradnju i produktivnost

UPUTE ZA LIJEČNIKE OBITELJSKE MEDICINE

Za narudžbu Vaših bolesnika u Centar za prostatu potrebna je D2 uputnica za Dnevnu bolnicu urologije. S uputnicom narudžbe su moguće putem e-adrese predbiljezbe.centar.za.prostatu@kbc-zagreb.hr ili osobno u Centru (1. kat zelene zgrade, KBC Zagreb).

Pregled u Centru najkorisniji je pacijentima:

 • koji imaju početne tegobe mokrenja i trebaju prvi pregled urologa
 • s povišenim PSA
 • s novodijagnosticiranim rakom prostate koji trebaju pomoć u odluci o daljnjem liječenju
 • s dugotrajnim tegobama mokrenja koji trebaju nove opcije liječenja
 • mlađim pacijentima koji imaju dugoročne tegobe u vidu kroničnog prostatitisa
vrh stranice