Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala

Što nakon amputacije?

Amputacija je neočekivani i težak čin gubitka dijela tijela kojega je ipak moguće psihički i fizički prevladati, naučiti kretanje s protezom i ponovno se vratiti životu, stilom i kvalitetom što sličnijem onom prije amputacije.
Za uspjeh rehabilitacije ključno je vaše aktivno sudjelovanje, a mi ćemo vam u tome pružiti svu moguću stručnu pomoć, osposobiti vas za kretanje i samozbrinjavanje te najvišu moguću razinu samostalnosti u aktivnostima svakodnevnog života.

Otpust s kirurgije

Nakon otpusta s odjela kirurgije, liječnik obiteljske medicine treba vam osigurati potrebnu njegu i skrb patronažne sestre koja će voditi brigu o cijeljenju postoperacijske rane. Dva do tri tjedna nakon dolaska kući poželjno bi bilo da s kompletnom medicinskom dokumentacijom i nalazima dođete na pregled u Protetičku ambulantu Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, gdje će vam liječnik specijalist pregledati batrljak, informirati se o vašem općem zdravstvenom stanju, te na temelju toga dati preporuku za obavljanje fizikalne terapije u kući, uz fizioterapeuta. Također ćemo vas podučiti tehnici bandažiranja batrljka te opskrbiti potrebnim pomagalima za kretanje (štakama, hodalicom ili kolicima) i ako će biti potrebno, predložiti dodatne preglede specijaliste npr. kardiologa.

Uz stručnu pomoć fizioterapeuta kod kuće ćete svakodnevno raditi vježbe disanja, podizanja opće kondicije, vježbe batrljka i bandažiranje, te ćete započeti kretanje uz pomoć hodalice ili štaka.
Ako nema komplikacija u cijeljenju rane ili drugih težih zdravstvenih problema, na pregledu ćete biti predbilježeni za prijem na bolničku rehabilitaciju i primjenu proteze te ćete dobiti upute o osobnim stvarima koje trebate ponijeti kod prijema u naš Zavod.

Na telefon 01 2367 905 dobiti ćete točnu obavijest o narudžbi za pregled, a korisne informacije možete pronaći i na web stranici Kliničkog bolničkog centra Zagreb.


Što ako niste iz Zagreba?

Bez obzira na mjesto stanovanja, imate pravo sami izabrati ustanovu za vašu protetičku rehabilitaciju. Za pregled u Protetičkoj ambulanti našeg Zavoda možete se naručiti osobno, telefaksom, e-poštom ili iz ordinacije liječnika obiteljske medicine (e-naručivanje).

Nakon učinjenog specijalističkog pregleda, u Zavodu će vas predbilježiti za bolničku rehabilitaciju i primjenu proteze.

Fax: 01 2367 925
E-adresa: predbiljezbe.rop@kbc-zagreb.hr


Kada ćete biti primljeni u Zavod?

Ako je cijeljenje batrljka proteklo uobičajeno i naučili ste hodati u svom domu uz pomoć štaka ili hodalice, poželjno je da prijem u naš Zavod bude između šestog i osmog tjedna od dana amputacije. To međutim, ovisi i o kapacitetu Zavoda, listi predbilježbe, redu hitnosti, vremenu proteklom od amputacije, uzroku i vrsti amputacije te vašem općem kliničkom statusu, odnosno pratećim bolestima.
Datum će vam telefonom javiti naše medicinske sestre nekoliko dana prije prijema.

Prijem u Zavod

Prijem i otpust u Zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala obavljaju se svakodnevno (osim subote i nedjelje), a rehabilitacija, odnosno boravak u Zavodu obično traje od četiri do šest tjedana, ovisno o razini amputacije i vašem kliničkom statusu.

Po dolasku u Zavod javit ćete se djelatniku na porti, a on će obavijestiti Glavnu sestru Zavoda o vašem dolasku. Ona će organizirati smještaj na bolnički odjel i obavijestiti vas o kućnom redu Zavoda.

Nakon što se smjestite na odjel pregledat će vas liječnik. Proučit će vašu medicinsku dokumentaciju i sve potrebne informacije zabilježiti u Povijest bolesti.

Odjelni fizioterapeut obaviti će mjerenje vašeg funkcionalnog statusa, testirati fizičke sposobnosti za primjenu proteze i hodanje uz pomoć ortopedskog pomagala. Ako ćete za vrijeme izrade proteze, za kretanje trebati invalidska kolica, poučit će vas njihovu korištenju i tzv. transferu (prelazak s kolica na krevet i toalet, te obratno). Nakon što taj dio završi, testirat će vam mogućnost stajanja i hodanja sa štakama ili hodalicom, izmjeriti batrljak i pokretljivost susjednih zglobova, te sve to unijeti u rehabilitacijski list.

Time ste završili pripremu za sastanak s našim rehabilitacijskim timom na kojem ćete zajedno dogovoriti program vaše rehabilitacije i izabrati vrstu proteze koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i biti adekvatna razini vaše aktivnosti.


Rehabilitacija

Rehabilitacija je proces vašeg osposobljavanja za ponovno kretanje, samozbrinjavanje i postizanje što veće samostalnosti u aktivnostima svakodnevnog života uz primjenu proteze.

U Zavodu možete biti u prikladnoj sportskoj ili sličnoj odjeći, te adekvatnoj obući za korištenje proteze i drugih pomagala. U organiziranom razgovoru s članovima našeg rehabilitacijskog tima dobit ćete detaljnije informirani o vježbama, izboru i primjeni proteze, te programu rehabilitacijskih aktivnosti.

Od vas se očekuje aktivna suradnja sa svim članovima rehabilitacijskog tima koji će sudjelovati u vašoj rehabilitaciji. Budući da ni jedna proteza „ne hoda sama“ morate u potpunosti sudjelovati i biti uporni u dostizanju zajedničkog rehabilitacijskog cilja, a to je samostalno kretanje i brz povratak aktivnostima svakodnevnog života.

S izradom proteze se, u pravilu, započinje drugog dana vašeg boravka u Zavodu, kada ortopedski tehničar i inženjer ortopedske tehnike uzimaju mjeru za protezu. Sutradan se obavlja proba sadrenog odljeva, a tijekom nekoliko narednih dana vježba navlačenje i skidanje proteze, ustajanja i sjedanja, stajanja, a potom i hodanje s protezom u razboju koji se nalazi u našoj dvorani. Nakon savladavanja vježbi hoda u razboju slijede vježbe hoda s protezom u slobodnom prostoru uz pomoć pomagala za hod (štake, hodalica). U početku po ravnoj podlozi, a kasnije po neravnom terenu, nakon čega slijedi hod po kosini, uz i niz stepenice, prelaženje prepreka, padanje i ustajanje s protezom.

“Škola hoda s protezom“ je zahtjevna i potrebno je strpljenje ako tijek ne bude onako brz kako biste vi i mi željeli.

U slučaju amputacije ruke, tijek izrade proteze je sličan izradi proteze za nogu. U rehabilitacijskom programu kreće se od upoznavanja mogućnosti proteze, potom slijedi savladavanje hvatanja različitih predmeta s protezom i svih osnovnih aktivnosti svakodnevnog života i osobnog zbrinjavanja uz primjenu proteze. Cilj je steći maksimalnu neovisnost i kvalitetu života.

Vi ste član našeg rehabilitacijskog tima i imate najveću odgovornost da naš zajednički projekt uspije. Uz vaš trud i našu stručnu pomoć možemo očekivati dobar ishod vaše rehabilitacije.

Kako radimo?

Svakodnevno se na odjelu odvijaju vizita i kratka sjednica rehabilitacijskog tima na kojoj se raspravlja o svakom medicinskom ili rehabilitacijskom problemu pojedinog pacijenta jer je individualni pristup jedina moguća opcija rehabilitacije.

Za vrijeme rehabilitacije moći ćete pozvati vašeg odjelnog liječnika ili nekog drugog člana rehabilitacijskog tima kada o liječenju i rehabilitaciji zatrebate bilo kakvo pojašnjenje ili dodatni savjet.

Ako bude potrebno liječiti batrljak, to će obavljati liječnik i medicinska sestra na odjelu Zavoda i informirati vas o potrebnoj njezi batrljka i načinu eventualnog previjanja. Medicinska sestra će vam za vrijeme boravka u Zavodu svakodnevno podijeliti lijekove i biti na usluzi pri njezi i pomoći u samozbrinjavanju.

Dežurni liječnik i medicinska sestra uz vas su na odjelu 24 sata.

Proteza

Naši suradnici inženjeri protetike i ortopedski tehničari razgovarat će s vama o vrsti proteze, njezinoj izradi i primjeni, te će s članovima rehabilitacijskog tima sudjelovati u odabiru najboljih tehničkih rješenja za vas. Oni će, u pravilu, drugog dana vašeg boravka uzeti mjeru za protezu, sutradan obaviti probu sadrenog odljeva, a tijekom nekoliko narednih dana započet ćete školu hoda s protezom tijekom koje će protetičari svakodnevno biti s vama u našem Zavodu i prema potrebi u ortopedsko-tehničkoj radionici obaviti prilagodbu proteze.

U izradi proteza koriste se dijelovi svih renomiranih proizvođača protetičkih dijelova, a ugradnja se radi prema propisanoj listi HZZO-a. Ako su vaše želje iznad tih okvira, možemo vam ponuditi testiranje svih dostupnih protetičkih dijelova koji se trenutno nalaze na tržištu.

Završetak bolničke rehabilitacije

Vaš boravak u našem Zavodu trajat će od četiri do šest tjedana. Na otpusnom sastanku fizioterapeut će vas informirati o nastavku korištenja proteze u aktivnostima kod kuće, upoznati s najčešćim promjenama na batrljku i eventualnim komplikacijama koje se mogu dogoditi. Medicinska sestra će vam dati potrebne savjete i tehnički pripremiti otpust iz Zavoda.

Posljednjih dana boravka sudjelovat ćete na otpusnoj sjednici rehabilitacijskog tima na kojoj će se procijeniti uspješnost vaše rehabilitacije, saslušati vaše prijedloge i odgovoriti na eventualna pitanja.

Završetkom bolničke rehabilitacije započinje faza dugotrajnog kliničkog praćenja u kojem ćete barem jednom godišnje dolazite na kontrolni pregled u našu Protetičku ambulantu.

Nakon opskrbe prvom protezom uz rehabilitaciju, prvi kontrolni pregled u Protetičkoj ambulanti slijedi za jedan do dva mjeseca. Korekcije ili manji popravci na protezi provode se kod ortopedskih tehničara i inženjera protetike, dok se sekundarna protetička rehabilitacija može provoditi u našem Zavodu ambulantno ili stacionarno u trajanju od osam do deset dana.

vrh stranice