Dnevna bolnica Zavoda za psihološku medicinu

Dnevna bolnica je integralni dio terapijske zajednice Klinike za psihološku medicinu. Program rada dnevne bolnice prilagođen je bolesnicima koji trebaju strukturiranu primjenu različitih psihoterapijskih i psihosocijalnih metoda različitog intenziteta u ograničenom vremenu. Rad je organiziran po principima terapijske zajednice s elementima terapije miljeom. Kapacitet je četrdeset pacijenata (stolaca) u jednom turnusu. Trajanje jednog turnusa je mjesec dana.

Prikladnost pojedinog pacijenta za uključivanje u program liječenja dnevne bolnice procjenjuje se na indikacijskim intervjuima koji se održavaju svakodnevno, prema prethodnoj predbilježbi, a pacijenti dolaze po preporuci psihijatara kod kojih se inače liječe ili obiteljskih liječnika. Tijekom indikacijskog intervjua procjenjuje se i mogućnost samostalnog (ili u pratnji) svakodnevnog dolaženja na liječenje, odnosno mogućnost funkcioniranja bez stalnog nadzora medicinskog osoblja.

U dnevnoj bolnici moguće je liječiti pacijente koji zbog svojih psihičkih poremećaja imaju probleme sa samima sobom i s okolinom, ali koji nisu izrazito destruktivni po sebe i okolinu. Tu spadaju oboljeli od neurotskih i graničnih poremećaja, psiho-traumatizirani, oboljeli od raznih somatskih bolesti zbog čega imaju negativne psihološke posljedice, psihotični pacijenti u remisiji.

Pacijenti za vrijeme liječenja ostaju u svakodnevnom kontaktu sa svojim obiteljima. Nije moguće liječiti one koji su vrlo regresivni, teže psihoorganski promijenjeni, floridno psihotični, izrazitije suicidalni i homicidalni.

Psihoterapijske metode koje se ovdje primjenjuju: individualna i grupna psihoterapija, terapija filmom i socioterapija. Grupna psihoterapija se odvija u settingu male, srednje i velike grupe. Također se ordiniraju i psihofarmaci. Važni ciljevi liječenja na Odjelu za parcijalnu hospitalizaciju su resocijalizacija i rehabilitacija pacijenata. Nastoje im se poboljšati komunikacijske mogućnosti i kapaciteti, osigurati njihova auto opservacija i samokontrola, a tijekom liječenja mogu ovladati i tehnikom relaksacije. Općenito, naglasak je na suportivnim metodama liječenja s ciljem smanjivanja tjeskobe i regresije kod pacijenata, međutim, koriste se i ekspresivne psihoterapijske intervencije.

Dnevna bolnica za psihoterapiju pokrenula je i dalje pokreće programe za liječenje ciljanih psihosomatskih stanja (psihoonkologija, pretilost…).
vrh stranice