Boravak u bolnici

Zbog pojačanih sigurnosnih mjera radi prevencije širenja zaraze coronavirusom (COVID-19) u KBC-u Zagreb do daljnjega su ograničeni posjeti pacijentima. O terminima i trajanju posjeta posjetitelji se moraju konzultirati s zdravstvenim osobljem odjela na kojem je pacijent zbrinut.

Ako iz nekih razloga posjet nije omogućen, higijenske i druge najnužnije potrepštine posjetitelji svaki dan od 14 do 18 sati mogu donijeti do ulaza glavne zgrade na Rebru, Jordanovcu, u Petrovoj i Božidarevićevoj te predati osoblju koje će organizirati dostavu do pacijenta.
U svakoj, pa tako i našoj bolnici postoje određena pravila ponašanja, kako za zaposlenike tako i za pacijente i njihove posjetitelje. Poštujući ih svi skupa doprinosimo bržem oporavku pacijenata.
Pravila ponašanja svih koji su uključeni u liječenje objedinjena su bolničkim Pravilnikom o kućnom redu.

UPIS I SMJEŠTAJ

Po dolasku u našu bolnicu pacijent s uputnicom za bolničko liječenje može se javiti na informacijski šalter gdje će dobiti informaciju kako doći do odjela gdje će biti smješten.

Kada stigne na odjel, pacijent se javlja glavnoj odjelnoj sestri koja mu daje daljnje upute o proceduri bolničkog upisa.

Nakon upisa, u pratnji medicinske sestre odlazi u svoju bolesničku sobu gdje na korištenje dobiva krevet, ormarić i bolničku pidžamu (može biti i vlastita ako je nadležni liječnik s time suglasan).
Odjeću u kojoj je došao, pacijent može predati osobnoj pratnji ili medicinskoj sestri koja istu do izlaska posprema u središnju garderobu.

Novac, dragocjenosti i isprave prilikom prijema na bolničko liječenje predaju se medicinskoj sestri koja ih popiše i sprema u blagajnu KBC-a Zagreb (u suprotnom KBC Zagreb ne odgovara za navedene osobne predmete).

Za vrijeme boravka u bolnici pacijent može napustiti odjel samo uz suglasnost liječnika ili medicinske sestre.

Najkasnije u 21,30 sati mora biti u krevetu jer se svjetla gase u 22 sata.

Uz suglasnost nadležnog liječnika u bolesničkoj sobi pacijent može imati:

 • lijekove koje trenutačno uzima i to u originalnom pakiranju (uključujući vitamine, tablete za spavanje, kapi za oči ili nos te slične lijekove koji se ne izdaju na recept)
 • pribor za osobnu higijenu (četkicu i pastu za zube, pribor za brijanje, preparate za tuširanje, toaletni papir, higijenske uloške…)
 • vlastitu pidžamu ili spavaćicu, ručnik, kućni ogrtač, donje rublje, čarape, naočale, leće i tekućinu za leće, omotnicu za čuvanje nalaza…
 • knjigu, prijenosno računalo, mobitel, tisak…
 • osobni radio i/ili tv prijemnik, ako se slažu i ostali pacijenti u sobi

Upotreba osobnog mobilnog telefona nije dozvoljena u klinikama za intenzivno liječenje i tijekom dijagnostičkih postupaka.

KOMUNIKACIJA SA ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA

Liječnici i medicinske sestre odjela na raspolaganju su pacijentu za sve informacije o njegovu zdravstvenom stanju i postupcima u liječenju koje ga očekuje. Može im se obratiti iz bilo kojeg razloga i u bilo kojem trenutku ako za to osjeti potrebu.

Vrlo je važno da pacijent kod samog dolaska u bolnicu liječnika koji ga zaprima obavijesti o:

 • lijekovima koje već uzima (dobiveni na recept, one iz slobodne prodaje, homeopatske pripravke, vitamine…)
 • alergijskim reakcijama koje mu izaziva neki lijek (npr. penicilin), hrana ili drugi alergeni
 • navici pušenja ili konzumaciji nekih drugih tvari koje mogu izazvati ovisnost

Za vrijeme boravka u bolnici za liječenje pacijenta zadužen je odgovorni liječnik, zdravstvenu skrb i njegu provodi odgovorna medicinska sestra ili medicinski tehničar, a tu su i bolničari koji pomažu prilikom odlaska na različite dijagnostičke postupke unutar bolnice.

Ako odgovorni liječnik bude smatrao da liječenje zahtjeva suradnju više specijalističkih struka, sazvat će konzilijarni tim s kojim će se savjetovati o daljnjem tijeku liječenja pacijenta.

BOLNIČKA PREHRANA

Za vrijeme boravka u bolnici pacijenti se moraju strogo pridržavati propisane bolničke dijete sukladno Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama NN 59/15. Dijetu propisuje nadležni liječnik u suradnji sa stručnim timom Odjela za kliničku prehranu i nutricionističkim timom Službe za prehranu i dijetetiku.

Ako liječnik smatra da je pacijentu potreban poseban režim prehrane i nakon napuštanja bolnice može ga uputiti u bolničko nutricionističko savjetovalište koje radi i s polikliničkim pacijentima.

POSJETI PACIJENTIMA

Posjeti pacijentima radnim danom su od 16 do 17 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanom od 10 do 12 sati i od 16 do 17 sati.

Iznimke:

 • posjeti bez strogih vremenskih ograničenja u Klinici za pedijatriju i na dječjim zavodima Klinike za kirurgiju, Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata te Klinike za ortopediju (jedan posjetitelj!).
 • nedjeljni posjeti bolesnicima u jedinicama intenzivnog liječenja su od 13 do 14 sati
 • posjeti bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti koji se dogovaraju s odjelnim zdravstvenim djelatnicima
 • posjeti pacijentima u Klinici za onkologiju od 15 do 17,30 sati, svaki dan

O promjenama vremena posjeta na pojedinim klinikama/zavodima/odjelima pacijente i njihove posjetitelje obavijestit će osoblje te radne jedinice.
Posjetitelji moraju paziti na red i čistoću, ne smiju remetiti mir pacijentima, sjedati na bolesničke krevete, donositi predmete koji pacijentu nisu nužni i poštivati ostala pravila na koja ih djelatnici klinike/zavoda upozore.

Molimo sve posjetitelje naših pacijenata da ne dolaze obilaziti svoje drage ako su prehlađeni, imaju gripu ili boluju od neke druge zarazne bolesti.

vrh stranice