Obilježavanje Svjetskog dana darivanja humanog mlijeka - 21.5.2022.

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka je 19. svibanj i obilježava se diljem svijeta. Banka humanog mlijeka Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Koordinacijskim odborom Grada Zagreba za „Grad Zagreb – prijatelj dojenja, obilježit će ga u subotu 21. svibnja 2022. na Trgu Petra Preradovića gdje će biti postavljen prigodni štand od 10 do 14 sati. Pozivamo sve dosadašnje i buduće darivateljice, obitelji primatelja humanog mlijeka, zdravstveno i drugo osoblje koje sudjeluje u primjeni darovanog humanog mlijeka, udruge koje podupiru rad Banke te sve ostale građane da svrate do štanda i informiraju se o važnosti dojenja i radu Banke humanog mlijeka te sudjeluju u promicanju darivanja humanog mlijeka.

Darovano humano mlijeko koristi se kao hrana za najugroženiju skupinu novorođenčadi, prijevremeno rođenu i bolesnu djecu u okolnostima kada im majčino mlijeko nije dostupno.
Od osnivanja Banke u studenome 2019. za darivanje vlastitog mlijeka prijavilo se više od 500 majki od kojih je 181 postala je darivateljica. Ukupno je prikupljeno više od 1700 L humanog mlijeka kojim je na odjelima intenzivnog liječenja novorođenčadi i drugom odjelima pedijatrije hranjeno više od 700 djece.

Rad Banke ne bi bio moguć bez velikodušnosti majki darivateljica te kontinuiranog interesa i želje majki za darivanjem. Darivateljicom može postati svaka zdrava punoljetna majka djeteta mlađeg od godinu dana, koja ima više mlijeka nego je potrebno njezinom djetetu.
Još jednom bismo htjeli izraziti zahvalnost svim majkama i sudionicima na suradnji u pružanju boljeg početka života najmanjima među nama i pozivamo sve zainteresirane da dođu do našeg štanda 21. svibnja 2022. i podrže naš rad.

BANKA HUMANOG MLIJEKA      DARIVANJE HUMANOG MLIJEKA      PRIMATELJI HUMANOG MLIJEKA

vrh stranice