U KBC-u Zagreb obilježeni Svjetski dan anestezije i Svjetski dan borbe protiv boli

Dana 13. listopada 2023. godine u predvorju glavne zgrade Kliničkog bolničkog centra Zagreb na Rebru obilježeni su Svjetski dan anestezije i Svjetski dan borbe protiv boli, koji se inače diljem svijeta obilježavaju 16. listopada.

Anestezija se definira kao medicinska procedura koja uz primjenu anestetika i drugih lijekova dovodi do neosjetljivosti pacijenta na podražaje, a primjenjuje se tijekom operativnih zahvata, različitih dijagnostičkih postupaka te liječenja vrlo složenih zdravstvenih stanja. Prva anestezija u operacijskoj dvorani zabilježena je 16. listopada 1846 godine u Bostonu, a zahvaljujući konstantnom usavršavanju, uz anesteziju je danas moguće izvoditi i najsloženije višesatne operacijske zahvate.

Samo u 2022. godini u KBC-u Zagreb izvedeno je 43 000 anestezioloških procedura, a Služba za terapiju boli, kao nova jedinica Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu i terapiju boli, od 1.1.2023. do danas je zbrinula oko 900 bolesnika s teškim bolovima različitih uzroka.
Ovogodišnja svečanost obilježavanja Svjetskog dana anestezije i Svjetskog dana borbe protiv boli u KBC-u Zagreb iskorištena je i za promociju knjige Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje kirurških bolesnika. Radi se o prvom anesteziološkom udžbeniku za studente preddiplomskog i poslijediplomskog studija medicine na hrvatskom jeziku. Autori su prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević i njegovi suradnici, recenzent prof. dr. sc. Kata Šakić a izdavač Medicinska naklada.

O anesteziji, reanimatologiji, intenzivnoj medicini i liječenju boli te novom udžbeniku koji prati najsuvremenije trendove ovog područja medicine na skupu su govorili prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu i terapiju boli KBC-a Zagreb, dr. sc. Vesna Bratić, magistra sestrinstva, glavna sestra Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu i terapiju boli, prof. dr. sc. Ervina Bilić, pomoćnica dekana za poslijediplomske studije na Medicinskom fakultetu, dr. sc. Krešimir Reiner, jedan od urednika novog udžbenika, prof. dr. sc. Kata Šakić, recenzentica i prof. Anđa Rajić u ime Medicinske naklade, izdavača udžbenika Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje kirurških bolesnika.

Uz predstavljanje knjige i pokazne vježbe reanimacije koje su za okupljene u predvorju glavne zgrade na Rebru izveli neki od 486 zaposlenika Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu i terapiju boli, održan je i prigodni glazbeno plesni program. Nastupili su Mihaela Mihovilčević, Mislav Mikuličić , Ivan Stašević, Luka Benko, Marina Katalinić Novak, Kristina Bekavac i Đivo Čučević.

vrh stranice