Upute za pacijente

 

Prijem bolesnika (zelena zgrada, suteren, soba 8)
ponedjeljak – petak: 7 do 10 sati

Izdavanje nalaza (zelena zgrada, suteren, soba 8)
ponedjeljak – petak: 12 do 15 sati

Informacije o uzorcima i pretragama od 12 do 14 sati

  • ponedjeljak – petak: na telefon 01 2376 293
  • vikendom i blagdanima na telefon 01 2367 310 ili 091 4920 641

 

Za pretrage nije potrebno prethodno naručivanje.

UZIMANJE UZORAKA ZA MIKROBIOLOŠKE PRETRAGE 

Uzorak

Uzimanje uzorka

Urin za bakteriološku pretragu (urinokultura)

Uzima se u sterilnu plastičnu posudicu s poklopcem na navoj koja se može dobiti u mikrobiološkom laboratoriju ili se može kupiti u ljekarni. Za bakteriološku pretragu urina potrebno je uzeti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina. Prije uzimanja urina potrebno je napraviti toaletu odnosno oprati vanjsko spolovilo toplom vodom i sapunom te ne brisati. Prvi mlaz ispustiti u toalet, a srednji mlaz u posudicu koju treba napuniti do pola. Posudicu treba dobro zatvoriti i dostaviti u mikrobiološki laboratorij unutar 2 sata, a ako to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.

Bris uretre

Uzima ga specijalist mikrobiolog u mikrobiološkom laboratoriju.

Prije uzimanja brisa uretre ne smije se mokriti 3 do 4 sata.

Ejakulat

Uzima se kod kuće u sterilnu plastičnu posudicu s poklopcem na navoj koja se može dobiti u mikrobiološkom laboratoriju ili se može kupiti u ljekarni (posuda je ista kao i za bakteriološku pretragu urina).

Prije uzimanja uzorka potrebno je oprati ruke i spolovilo toplom vodom i sapunom. Dovoljna količina uzorka je oko 1 ml. Uzorak se mora dostaviti u mikrobiološki laboratorij unutar DVA sata na sobnoj temperaturi, a ako to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.

Stolica za bakteriološku i parazitološku pretragu

U mikrobiološki laboratorij potrebno je donjeti 2-3 ml uzorka tekuće stolice ili 1-2 grama uzorka čvrste stolice (veličine lješnjaka) u sterilnoj posudici sa žličicom.
Uzorak dostaviti u laboratorij najkasnije DVA sata od uzimanja, a ukoliko to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.

Perianalni otisak

Za uzimanje perianalnog otiska potrebno je predmetno stakalce na koje je nalijepljena prozirna ljepljiva traka (prozirni selotejp), može se dobiti u mikrobiološkom laboratoriju.

Perianalni otisak treba uzeti odmah nakon ustajanja, a prije pranja ili kupanja.

Ljepljivu traku odlijepiti od stakalca i pritisnuti na perianalno područje. Traku zatim skinuti i nalijepiti na stakalce što preciznije. Predmetno stakalce zamotati u čisti papir i dostaviti u mikrobiološki laboratorij.

Iskašljaj

Za uzimanje sputuma potrebna je sterilna plastična posudica s poklopcem na navoj koja se može dobiti u mikrobiološkom laboratoriju ili se može kupiti u ljekarni.
Potrebno je uzeti jutarnji sputum, usta treba isprati običnom vodom, te ne se koristiti pastu za zube niti vodicu za usta.
Bolesnik se treba duboko nakašljati i izbaciti iskašljaj (5-10 ml) u sterilnu posudu. Ispljuvak i slina nisu dobar uzorak.
Uzorak se mora se dostaviti u Mikrobiološki laboratorija unutar 2 sata na sobnoj temperaturi, a ako to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.

  • Objekt (naziv zgrade): Zelena zgrada - Rebro
  • Dio češlja/krilo zgrade: Šalter Kliničkog zavoda za kliničku i molekularnu mikrobiologiju
  • Etaža: suteren
  • Soba: 8
vrh stranice