Upute za pacijente

 

Za pretrage nije potrebno prethodno naručivanje.

OBAVIJESTI

  • Obavještavamo vas da se od 8.11. 2022. do daljnjeg, uzorci za dijagnostiku Mycobacterium tuberculosis i ostalih mikobakterija ne obrađuju u Kliničkom zavodu za mikrobiologiju, prevenciju i kontrolu infekcija zbog radova na lokaciji Jordanovac. Uzorci se mogu donositi u HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO, SLUŽBA ZA MIKROBIOLOGIJU, ODJEL ZA TUBERKULOZU, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb. Sve informacije o uzimanju i slanju uzoraka za dijagnostiku tuberkuloze možete dobiti na broj telefona 01 4863 288 i e-adresi tuberkuloza@hzjz.hr.
  • Mikrobiološki laboratorij na lokaciji Petrova 13 ponovno počinje s s radom 22. svibnja 2023.
    __________________________________________________________________________________________________


Lokacija Petrova 13 (mala zgrada iza glavne zgrade)

Prijem uzoraka/vanjskih pacijenata
ponedjeljak – petak: od 7 do 10 sati / uzorci iz ginekoloških ambulanti od 7 do 13 sati

Izdavanje nalaza
ponedjeljak – petak: 12 do 14 sati

Informacije o uzorcima i pretragama od 12 do 14 sati
ponedjeljak – petak: na telefon 01 4604 725
vikendom i blagdanima na telefon 01 2367 310 ili 091 4920 641

Lokacija Rebro (zelena zgrada, suteren, soba 8)

Prijem uzoraka/vanjskih pacijenata
ponedjeljak – petak: od 7 do 10 sati

Izdavanje nalaza
ponedjeljak – petak: od 12 do 14:30 sati

Informacije o uzorcima i pretragama od 12 do 14 sati
ponedjeljak – petak: na telefon 01 2376 293
vikendom i blagdanima na telefon 01 2367 310 ili 091 4920 641

Uzimanje uzoraka za mikrobiološke pretrage

Urin za bakteriološku pretragu (urinokultura)

Urin za bakteriološku pretragu uzima se u sterilnu plastičnu posudicu s poklopcem na navoj koja se može dobiti u mikrobiološkom laboratoriju ili se može kupiti u ljekarni. Za bakteriološku pretragu urina potrebno je uzeti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina. Prije uzimanja urina potrebno je napraviti toaletu odnosno oprati vanjsko spolovilo toplom vodom i sapunom te ne brisati. Prvi mlaz ispustiti u toalet, a srednji mlaz u posudicu koju treba napuniti do pola. Posudicu treba dobro zatvoriti i dostaviti u mikrobiološki laboratorij unutar 2 sata, a ako to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.

Bris uretre

Prije uzimanja brisa uretre ne smije se mokriti 3 do 4 sata.
Bris uretre uzima specijalist mikrobiolog u mikrobiološkom laboratoriju.

Ejakulat

Ejakulat se uzima kod kuće u sterilnu plastičnu posudicu s poklopcem na navoj koja se može dobiti u mikrobiološkom laboratoriju ili se može kupiti u ljekarni (posuda je ista kao i za bakteriološku pretragu urina).
Prije uzimanja uzorka potrebno je oprati ruke i spolovilo sa toplom vodom i sapunom. Dovoljna količina uzorka je oko 1 ml. Uzorak se mora dostaviti u mikrobiološki laboratorij unutar 2 sata na sobnoj temperaturi, a ako to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.

Stolica za bakteriološku i parazitološku pretragu

U mikrobiološki laboratorij potrebno je donjeti 2-3 ml uzorka tekuće stolice ili 1-2 g uzorka čvrste stolice (veličine lješnjaka) u sterilnoj posudici sa žličicom.
Uzorak dostaviti u laboratorij najkasnije 2 sata od uzimanja, a ukoliko to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.

Perianalni otisak

Za uzimanje perianalnog otiska potrebno je predmetno stakalce na koje je nalijepljena prozirna ljepljiva traka (prozirni selotejp), može se dobiti u mikrobiološkom laboratoriju.
Perianalni otisak treba uzeti odmah nakon ustajanja, a prije pranja ili kupanja.
Ljepljivu traku odlijepiti od stakalca i pritisnuti na perianalno područje. Traku zatim skinuti i nalijepiti na stakalce što preciznije. Predmetno stakalce zamotati u čisti papir i dostaviti u mikrobiološki laboratorij.

Iskašljaj

Za uzimanje sputuma potrebna je sterilna plastična posudica s poklopcem na navoj koja se može dobiti u mikrobiološkom laboratoriju ili se može kupiti u ljekarni.
Potrebno je uzeti jutarnji sputum, usta treba isprati običnom vodom, te ne se koristiti pastu za zube niti vodicu za usta.
Bolesnik se treba duboko nakašljati i izbaciti iskašljaj (5-10 ml) u sterilnu posudu. Ispljuvak i slina nisu dobar uzorak.
Uzorak se mora se dostaviti u Mikrobiološki laboratorija unutar 2 sata na sobnoj temperaturi, a ako to nije moguće staviti u hladnjak na +4°C i uzorak dostaviti u laboratorij što prije.
  • Objekt (naziv zgrade): Zelena zgrada - Rebro
  • Dio češlja/krilo zgrade: Šalter Kliničkog zavoda za kliničku i molekularnu mikrobiologiju
  • Etaža: suteren
  • Soba: 8
vrh stranice