40 godina programa transplantacije krvotvornih matičnih stanica

Dana 24.2.2023. godine u organizaciji Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti i Medicinskog razreda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske svečano je obilježena 40. godišnjica transplantacije krvotvornih matičnih stanica u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.
Prva transplantacija izvedena je u veljači davne 1983. godine u Zavodu za hematologiju, Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb. Bio je to događaj od prvorazrednog značenja za medicinsku znanost u Hrvatskoj jer se u to vrijeme ova metoda liječenja nije primjenjivala nigdje drugdje u bivšoj državi, na Balkanu niti u srednjoj Europi.

Uvođenje transplantacije matičnih stanica koštane srži u rutinsku praksu značajno je poboljšalo ishode liječenja bolesnika s teškim i zloćudnim bolestima krvotvornog sustava, ali i uvelo hrvatsku hematologiju i brojne druge suradne struke u sam vrh svjetske medicinske znanosti. Do danas je u KBCu Zagreb transplantacijom alogeničnih matičnih krvotvornih stanica liječeno više od 1500 bolesnika, autolognih preko 2000, a CAR-T stanicama 32.

Središnja svečanost obilježavanja ovako važne obljetnice za hrvatsko zdravstvo održana je u Preporodnoj dvorani Narodnog doma na Gornjem gradu u Zagrebu. Među brojnim sudionicima bili su i začetnici ovog programa liječenja kod nas; prof. dr. sc. Boris Labar i prof. dr. sc. Damir Nemet - vodeći stručnjaci na ovom području i nekadašnji voditelji Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb kao i renomirani stručnjaci iz Europe; prof. dr. sc. Anna Sureda, predsjednica Europskog društva za transplantaciju koštane srži i prof. dr. Didier Blaise jedan od vodećih stručnjaka iz Francuske.

Iz SAD-a su nam ovom prigodom došli prof. dr. Steven Živko Pavletić, vodeći stručnjak na području GVHDa i prof. dr. Leo Luznik, jedan od vodećih stručnjaka u haploidentičnoj transplantaciji, obadvojica učenici KBC-a Zagreb.

Sudionike skupa redom su pozdravili prof. dr. sc. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju, Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, doc. dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda medicinske znanosti HAZUa, dr. Ivana Đerek Dubravčić, voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje Grada Zagreba i izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med., državni tajnik Ministarstva zdravstva.

U stručnom dijelu, koji je opisao razvoj transplantacijske medicine matičnih stanica iz koštane srži i periferne krvi kod nas i u svijetu, svoja iskustva prezentirali su brojni stručnjaci iz različitih grana medicine koji su nekada sudjelovali ili još uvijek sudjeluju u stvaranju, provedbi i promicanju ovog načina liječenja hematoloških bolesnika. O prošlosti su govorili prof. dr. sc. Boris Labar, prof. dr. sc. Damir Nemet, prof. dr. sc. Drago Batinić, prof. dr. sc. Milivoj Boranić, prim. dr. Ranka Serventi-Seiwerth, prof. dr. sc. Robert Peter Gale i prof. dr. sc. Anna Sureda, dok su o trenutnom stanju i projekcijama za budućnost govorili prof. dr. Didier Blaise, prof. dr. sc. Radovan Vrhovac, prof. dr. Leo Luznik, prof. dr. sc. Nadira Duraković, prof. dr. Steven Živko Pavletić, prof. dr. sc. Dražen Pulanić, doc. dr. sc. Zinaida Perić, prim. dr. Dubravka Sertić, prof. dr. sc. Igor Aurer, doc. dr. sc. Ines Bojanić, prof. dr. sc. Zorana Grubić i Vesna Družinić, mag. sestrinstva.

U ime Zaklade Ana Rukvina, koja je uvelike doprinijela stvaranju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, na skupu je govorila njezina upraviteljica, gospođa Marija Rukavima, a svoja iskustva s transplantacijskim liječenjem opisalo je četvero pacijenata koji su zahvaljujući baš ovoj metodi liječenja dobili svoju bitku za život.

Za izniman doprinos i osobite zasluge u zdravstvu te razvoju transplantacije hematopoetskih matičnih stanica u Republici Hrvatskoj i svijetu, u prigodi 40 godina od prve transplantacije krvotvornih matičnih stanica izvedene u ovom dijelu Europe, predsjednik Milanović odlikovao je Redom Ante Starčevića akademika Andriju Kaštelana i prof. dr. sc. Borisa Labara te dodijelio Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos i osobite zasluge u razvoju transplantacije hematopoetskih matičnih stanica u Republici Hrvatskoj, Timu za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica i staničnu terapiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

vrh stranice