Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku

Zahvaljujući djelatnicima Odjela za intervencijsku gastroenterologiju Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju, posebno profesoru Nadanu Rustemoviću, KBC Zagreb već je godinama domaćin jednog od najprestižnijih svjetskih gastroenteroloških endoskopskih skupova gdje ponajbolji svjetski endoskopičari razmjenjuju svoja znanja i iskustva kroz praktičnu i teoretsku prezentaciju najnovijih procedura u ovom području medicine.

19. radionica Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku rezultat je dugogodišnjeg rada i dobar putokaz smjera u kojem bismo trebali ići ako želimo učvrstiti svoje mjesto među europskim liderima u gastroenterološkoj edukaciji, no nije neskromno očekivati i više od toga. Naš Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju mogao bi u bliskoj budućnosti postati i referalni edukacijski centar za područje gastroenterološke endoskopije i izvan Europe. U tome će svakako imati podršku Uprave KBC-a Zagreb, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanje te brojnih relevantnih stručnih udruženja.

Ovogodišnja, 19. radionica Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku organizirana je kroz predavanja i pokazni rad u endoskopskim salama te ‘hands-on’ trening na‘ex vivo’ animalnim i mehaničkim modelima i živim svinjama.
Organizatori skupa bili su Hrvatsko gastroenterološko društvo i Udruga medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji, Odjel za intervencijsku gastroenterologiju,
Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, Klinički bolnički centar Zagreb, Hrvatski institut za hitnu medicinu – Sekcija za telemedicinu i Veterinarski fakultet Zagreb, Sveučilište u Zagrebu.

Prije početka stručnog dijela, na uvodnoj svečanosti, prisustvovali su profesor Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, akademik Željko Reiner potpredsjednik Sabora RH i pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti, profesorica Alemka Markotić predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, profesor Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog Liječničkog zbora i pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, profesor Ivica Grgurević predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, profesor Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, magistra Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb te brojni drugi stručnjaci koji podržavaju ovaj izuzetno vrijedan projekt.

Posebnost ove kao i dosadašnjih endoskopskih edukacijskih radionica je istovremeno održavanje stručnih treninga za liječnike i medicinske sestre/tehničare što KBC Zagreb čini jedinstvenim endoskopskim trening centrom u područje gastroenterologije.
vrh stranice