Godišnja nagrada HAZU-a stigla u ruke liječnika KBC-a Zagreb

Na svojoj redovitoj sjednici, održanoj 29. ožujka 2023. godine, Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u 2022. godini za područja: društvenih znanosti, matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, prirodnih znanosti, medicinskih znanosti, filoloških znanosti, književnosti, likovne umjetnosti te glazbene umjetnosti i muzikologije.

Nagradu za područje medicinskih znanosti dobio je izv. prof. dr. sc. Goran Augustin, liječnik specijalist kirurg s užom specijalizacijom iz kirurške onkologije, zaposlenik Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo iznimno i zasluženo priznanje plod je dugogodišnjeg rada i praćenja rezultata liječenja pacijentica s akutnim abdominalnim stanjima u trudnoći. Profesor Augustin objavio je niz radova u vrhunskim svjetskim časopisima, kao i nekoliko poglavlja u knjigama izdavačke kuće Springer tijekom svoje liječničke karijere, a posebno valja izdvojiti cjeloviti udžbenik s dijagnostičkim i terapijskim smjernicama Acute Abdomen During Pregnancy koji je prihvaćen kao službeni priručnik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvo izdanje ovog monoautorskog djela objavljeno je 2014. godine, a kao izdavač potpisuje ga globalno poznata njemačka izdavačka kuća Axel Springer. Drugo, obnovljeno izdanje izlazi 2018. godine te je kao iznimno zanimljiv i rijedak priručnik 2019. godine dobilo preporuku Britanskog društva liječnika, što predstavlja jednu od najprestižnijih preporuka za knjige iz područja medicine (Highly Commended Book - British Medical Association – BMA). Kroz nekoliko narednih mjeseci možemo očekivati i treće izdanje ove vrijedne knjige.

Kod odabira kandidata za godišnju nagradu, uz navedeni udžbenik, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prepoznala je i 11 znanstvenih radova ovog autora na temu akutnih abdominalnih stanja u trudnoći, objavljenih u posljednjih pet godina, kao i uvrštavanje Izv. prof. dr. sc. Gorana Augustina na Stanfordsku listu 2% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika 2021. godine (Stanford University's Top 2% Scientists List).

Nagrada HAZU-a kao najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije, predstavlja dodatni poticaj profesoru Augustinu za daljnja istraživanja ovog rijetkog, ali važnog područja medicine, a njegov rad će zasigurno rezultirati boljim razumijevanjem i uspješnijim liječenjem trudnica s navedenom dijagnozom.


vrh stranice