Obilježen Svjetski dan darivanja humanog mlijeka u KBC-u Zagreb

U petak, 19. svibnja 2023. godine u organizaciji Udruge Roda i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uz potporu gradske uprave Grada Zagreba, u prostorijama nacionalne Banke humanog mlijeka (BHM) u Petrovoj 13 svečano je obilježen Svjetski dan darivanja humanog mlijeka. U sklopu projekta "Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi" BHM je otvorila svoja vrata majkama male djece koje su darivateljice ili su zainteresirane za uključivanje u proces darivanja mlijeka. Ovaj projekt provodi udruga Roditelji u akciji – Roda, a KBC Zagreb je najvažniji partner. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima osiguranim iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Majčino mlijeko je najbolja hrana svako novorođenče, a izuzetno je važno za prijevremeno rođenu djecu kojima ne samo hrana već i lijek. Nažalost , neke majke zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu dojiti svoju djecu. Za najugroženiju novorođenčad koja nemaju pristup majčinom mlijeku Banka humanog mlijeka koja prikuplja, pasterizira, čuva i raspodjeljuje darovano humano mlijeko u sva hrvatska rodilišta, povećavajući tako izglede za preživljavanje prijevremeno rođene djece.

BHM je dio Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. U okviru Banke djeluje i Centar za podršku dojenju. Prostor za Banku osiguran je u sklopu Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, na lokaciji Petrova 13.
BHM djeluje kao nacionalna banka, izdaje mlijeko u sve zagrebačke bolnice, Kliničke bolničke centre Split, Osijek i Rijeku te Opće bolnice u Slavonskom Brodu, Varaždinu i Zadru.

Banka je otvorena prije gotovo četiri godine simbolično na Međunarodni dana prijevremeno rođene djece, a rezultat je suradnje Ministarstva zdravstva, UNICEF-a i KBC-a Zagreb koji su na poticaj Hrvatske udruge grupa za podršku dojenju krenuli u ovaj veliki pothvat. Ukupna vrijednost ovog projekta bila je nešto veća od 8 milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo zdravstva osiguralo 5, a UNICEF 3,4 milijuna.

Na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana darivanja humanog mlijeka uz majke darivateljice i njihovu djecu, prisustvovali su Branka Malnar Grubišić, dipl. psih., voditeljica Službe za biomedicinu u Upravi za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju, biomedicinu i kvalitetu zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva sa suradnicima, Ivana Zanze, predsjednica udruge Roda te Jasna Tucak i Ivana Rončević ispred koordinacijskog odbora za Grad Zagreb - prijatelj dojenja. U ime KBC-a Zagreb na ovom događanju bili su prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju, izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dojenje i voditeljica Odjela za podršku dojenju u Banci humanog mlijeka, dr. Jurjana Novoselac, transfuziologinja i međunarodna savjetnica za dojenje, doc. dr. sc. Joško Lešin, voditelj Odjela za konzervativnu ginekološku onkološku kirurgiju Klinike za ženske bolesti i porode, Ivana Leskovar, magistra medicinsko-laboratorijske dijagnostike - glava inženjerka Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju, Đurđica Zlodi, magistra sestrinstva - glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode, radni tim Banke humanog mlijeka i ostali gosti.

Majkama darivateljicama koje su se iskazale u humanosti pomažući prerano rođenoj djeci da se izbore za život ovom su prilikom dodijeljeni prigodni pokloni i zahvalnice.

E-adresa: banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr             Hvala svim majkama darivateljicama koje su nam se do sada javile!
Telefon: 01 4604 715                                                   Veselimo se novim darivateljicama!
vrh stranice