Movember /2023

Movember je pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca. Jedan od fokusa ovog pokreta je rak prostate koji je najčešće novo dijagnosticirani rak kod muškaraca u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima HZJZ-a iz 2020. godine, u našoj zemlji od raka prostate godišnje oboli oko 2300 muškaraca, a umre ih oko 800. Povišena vrijednost PSA i/ili sumnjivi nalaz digitorektalnog pregleda potiču sumnju na mogući rak prostate, a dijagnoza se postavlja na temelju patohistološkog nalaza biopsije prostate.
________________________________________________________________________________________________

U studenom 2023. godine u Centru za prostatu Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb krenulo se s izvođenjem transperinealnih biopsija prostate. U tu svrhu nabavljen je moderni mikro-ultrazvuk s transrektalnom sondom, koja proizvodi frekvenciju od 29 MHz, čime je omogućena detaljna vizualizacija anatomije prostate i detekcija suspektnih promjena u stvarnom vremenu.

Ovaj ultrazvuk predstavlja veliki tehnički napredak i prvi je takav uređaj u RH. Velika prednost mu je mogućnost izvođenja ciljanih MR (magnetska rezonancija) / UZV (ultrazvučna) fuzijskih biopsija prostate.

Novom tehnologijom spaja se ultrazvučna slika u realnom vremenu s prethodno snimljenom MRI slikom na kojoj je označena sumnjiva lezija, kako bi se omogućila veća preciznost uzimanja uzoraka za analizu. U slučajevima kada pacijent ne može obaviti MR prostate, s pomoću mikro-ultrazvuka se također može napraviti dijagnostički pregled prostate i biopsija sumnjivih dijelova.

Mikro-ultrazvuk s transrektalnom sondom omogućava i izvođenje biopsije prostate transperinealnim pristupom koja se izvodi se u lokalnoj anesteziji, a zahvat u prosjeku traje 15 minuta. Glavne prednosti ovog pristupa su dohvatljivost svih dijelova prostate i znatno manja stopa infekcija.

U Centru za prostatu Klinike za urologiju KBC-a Zagreb do sada je educirano deset liječnika za rad s novim mikro-ultrazvukom i izvođenje transperinealnih fuzijskih biopsija prostate, a uvođenje transperinealnih biopsija prostate predstavlja značajan korak za unapređenje brige o zdravlju muškaraca i pruža pouzdanije rezultate patohistološke dijagnostike.

 

vrh stranice