Svjetski dan šećerne bolesti /2023.

Već više od 20 godina po preporuci Međunarodne dijabetičke federacije 14. studeni obilježavamo kao Svjetski dan šećerne bolesti. Ovogodišnja poruka je „Upoznajte svoj rizik, znajte svoj odgovor“.
_________________________________________________________________________________________________

U svijetu danas od ove bolesti boluje preko 530 milijuna ljudi, a procjenjuje se da je gotovo jednak broj i neotkrivenih slučajeva. To ovu kroničnu bolest čini globalnim javno zdravstvenim problemom koji se može definirati i kao globalna epidemija.

U našoj zemlji stanje je jednako loše. Prema podatcima Nacionalnog registar osoba sa šećernom bolešću iz 2022. godine u Republici Hrvatskoj je registrirano 328 213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Dodatni problem je taj što oboljelih ima više, jer se smatra da nije dijagnosticirano čak 36% onih koji imaju šećernu bolest, a da to ne znaju.

Postoje dva osnovna oblika šećerne bolesti. Dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.
Usvajanjem zdravih životnih navika možemo uspješno prevenirati Dijabetes tipa 2 od kojeg danas boluje oko 90% oboljelih od šećerne bolesti.

Dostatna tjelesna aktivnost, pravilna prehrana, izbjegavanje alkohola i pušenja mogu poboljšati kvalitetu života i nakon dijagnoze te smanjiti pojavnost i ublažiti učinak drugih bolesti koje su često povezane s dijabetesom (srčano-žilne bolesti, bolesti bubrega, oštećenja živaca, oštećenje vida…).

Kako bi se podigla svijest ljudi o ovom velikom globalnom problemu i ove su godine diljem Hrvatske održane brojne javnozdravstvene akcije i edukacije o šećernoj bolesti.
Jedna od takvih održana je 14. studenoga 2023. u Saboru RH. Za njezinu organizaciju bio je zadužen Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, a održana je na inicijativu Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac – referentnog centra Ministarstva zdravstva za šećernu bolest Republike Hrvatske i Centra izvrsnosti Međunarodne dijabetičke federacije uz sudjelovanje Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatskog društva za hipertenziju i Lige za hipertenziju.

U akciji je sudjelovao i tim nutricionista iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb koji je pod vodstvom dr. sc. Eve Pavić proveo nutricionističko savjetovanje o pravilnoj prehrani te određivanje Indeksa tjelesne mase i sastava tijela, dok su liječnici i medicinske sestre Sveučilišne klinike Vuk Vrhovec zainteresiranima mjerili koncentraciju glukoze u plazmi i arterijski tlak.

Iz Sabora su na Svjetski dan šećerne bolesti poruke poslali: predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te referentnog centra Ministarstva zdravstva za šećernu bolest prof. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i Lige za hipertenziju akademik Bojan Jelaković, predstavnica ministarstva zdravstva dr. med. Ivana Portolan-Pajić i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.

Dan prije održana je još jedna zanimljiva akcija na temu šećerne bolesti pod nazivom ususret Svjetskom danu dijabetesa. Organizator je bio Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar koji je ovogodišnju poruku Svjetskog dana šećerne bolesti „Upoznajte svoj rizik, znajte svoj odgovor“ usmjerio na očuvanje zdravlja djelatnika u zdravstvu koji predstavljaju nosioce kvalitete zdravstvene zaštite.
Dr. Maja Vajagić, specijalistica javnog zdravstva i njezin tim iz Nastavnog zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar dva su sata bili na raspolaganju zaposlenicima KBC-a Zagreb za mjerenje šećera u krvi, krvnog tlak te određivanje Indeksa tjelesne mase (BMI) i sastava tijela.

U okviru akcije zaposlenici su dobili informacije i letke o zdravim stilu života i prevenciji šećerne bolesti te savjetovalištima za dijabetes.

vrh stranice