Obilježen Svjetski dan bolesnika

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb 11. veljače 2021. godine obilježen je još jedan Svjetski dan bolesnika. Zbog epidemioloških mjera nije bilo okupljanja kao proteklih godina, ali se bolničko osoblje potrudilo da se barem simbolično obilježi ovaj značajan dan u „Kalendaru zdravlja“. Pacijenti koji su se nalazili na bolničkom liječenju uz redovito obrok dobili su i male plastificirane letke na kojima su bile ispisane poruke podrške i dobre želje za što skorije ozdravljenje, a u predvorju glavnih bolničkih zgrada, na oglasnim pločama i LCD ekranima uz standardne bolničke obavijesti prolaznici su mogli pročitati i poslušati poruke podrške koje su za taj dan pripremili učenici srednje medicinske škole Mlinarska.

Utemeljenje Svjetskog dana bolesnika objavio je sveti otac Ivan Pavao II 13. svibnja 1992. godine s ciljem podizanja svijesti da svaki bolesnik zaslužuje primjerenu zdravstvenu skrb, zaštitu svojih prava i empatiju od ljudi koji ga okružuju u teškim trenucima bolesti. Obilježavanjem ovog dana također se želi izraziti i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji svakodnevno u svom poslu skrbe za bolesnike.

U župnoj crkvi Sv. Barbare na Rebru održana je tog dana i sveta misa za sve bolesnike, zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u zdravstvu diljem svijeta. Na njoj su sudjelovali ravnatelj KBC-a Zagreb, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i ograničeni broj djelatnika zbog epidemioloških mjera i prevencije širenja zaraze coronavirusom (COVID-19).
vrh stranice