Održan certificirani ESPEN workshop “Nutrition in IBD patients”


U Kliničkom bolničkom centru Zagreb od 12. do 13. lipnja 2023. održan je interdisciplinarni međunarodni workshop posvećen kliničkoj prehrani bolesnika oboljelih od upalnih bolesti crijeva. Ovaj dvodnevni međunarodni tečaj vodio je tim za kliničku prehranu KBC-a Zagreb na čelu s prof. dr. sc. Željkom Krznarićem pod okriljem Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN), uz lokalnu organizaciju Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora. Bio je ovo peti po redu workshop koji se u kontinuitetu održava od 2019. godine.

Ovogodišnji ESPEN workshop “Nutrition in IBD patients” okupio je 18 polaznika iz 8 zemalja: Estonije, Litve, Francuske, Izraela, Poljske, Slovenije, Portugala i Hrvatske. Budući da skrb o bolesnicima s upalnim bolestima crijeva zahtijeva interdisciplinarni pristup, i polaznici i predavači različitih su profesija - liječnici različitih specijalizacija, nutricionisti, farmaceuti i medicinske sestre.

Pandemijske godine doprinijele su digitalizaciji nastavnih sadržaja i diseminaciji ovog tečaja diljem svijeta što se pokazalo dobrim, no ovogodišnji workshop koji je održan uživo podsjetio je sve sudionike na nezamjenjivu vrijednost izravnog kontakta s bolesnicima i među stručnjacima ove grane medicine.

Workshop 2023. osmišljen je kao kombinacija predavanja, pokaznih vježbi i usklađenih rasprava uz završnu provjeru znanja i evaluaciju. Uvodna predavanja prof. dr. sc. Željka Krznarića i prof. Uri Kopylova, istaknutih stručnjaka s područja upalnih bolesti crijeva iz Hrvatske i Izraela, obuhvatila su temeljne činjenice o epidemiologiji, terapiji i kliničkoj prehrani kod bolesnika s upalnim bolestima crijeva uz prikaz najnovijih znanstvenih spoznaja i vlastitih stručnih iskustava.

Nakon ovih uvodnih predavanja, prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender predstavila je temeljne principe prehrane bolesnika s upalnim bolestima crijeva, a poslije toga su se polaznici radionice preselili u prostorije poliklinike gdje su im Dina Ljubas Kelečić, mag. pharm. i Irena Karas, mag. nutr. dale praktični prikaz modaliteta procjene nutritivnog statusa. U poliklinici je prikazan i rad na aparaturi indirektne kalorimetrije za određivanje potrošnje energije u mirovanju i biompedancijske vage za određivanje sastava tijela te antropometrijske metode.

Dijagnostički postupci za otkrivanje malnutricije, sarkopenije, sarkopenijske pretilosti kao i drugih oblika nutritivnih disbalansa koje susrećemo kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva prikazani su na primjerima iz kliničke prakse.

Osim navedenog, prvog dana workshopa mogla su se poslušati predavanja o osnovama enteralne i parenteralne prehrane koje predstavljaju učestale modalitete terapije ali i prehrane za mnoge bolesnike te predavanje dr. Ane Marije Liberati Pršo, endokrinologinje iz Kliničke bolnice Sveti Duh koje je bilo posvećeno upalnim bolestima crijeva u spektru metaboličkog sindroma (danas se gotovo 40% ovih bolesnika prezentira s pretilošću i brojnim kardiometaboličkim rizicima).

Drugi dan workshopa započeo je u Dnevnoj bolnici Zavoda za gastroenterologiju i kliničku prehranu Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb pod vodstvom prof. dr. sc. Marka Brinara, gdje su sudionici imali priliku razgovarati s bolesnicima oboljelim od upalnih bolesti crijeva koje zahtijevaju raznolike modalitete artificijelnog hranjenja. Dina Ljubas Kelečić, mag. pharm. prikazala je pristup nutritivnoj potpori na primjeru kliničkih slučajeva bolesnika sa zatajenjem crijevne funkcije koji se temelji na parenteralnoj prehrani. Pogled kirurga na liječenje i nutritivnu potporu dao je abdominalni kirurg dr. sc. Tihomir Kekez. Iskustvo multidisciplinarnog tima KBC-a Zagreb u provedbi kliničkih studija u području prehrane i nutritivnog statusa bolesnika s upalnim bolestima crijeva predstavila je u svom predavanju dr. sc. Ana Barišić. O nadomjesnoj primjeni mikronutrijenata govorila je Irena Karas, mag. nutr., a o praktičnim aspektima dijetoterapije kod upalnih bolesti crijeva prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender. Psihološkoj potpori ovih bolesnika posvećeno je posljednje predavanje koje je održala psihijatrica prof. dr. sc. Milena Skočić Hanžek. 

Sudionici su na kraju tečaja pokazali zavidan stupanj novih usvojenih znanja i evaluirali tečaj kao izvrstan, a u svoje su se domovine vratili s ESPEN-ovim certifikatom o položenom workshopu i poticajem za primjenu stečenih znanja i iskustava u svakodnevnom radu.
vrh stranice