Radioablacija aritmije na Rebru

U petak, 21. srpnja 2023. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb održana je konferencija za medije povodom uspješno obavljenog inovativnog liječenja bolesnika s po život opasnom aritmijom srca uz pomoć radioablacije.
Riječ je o bolesniku u dobi od 67 godina s teškim oštećenjem miokarda, kao posljedicom kronične, višežilne bolesti koronarnih arterija. Unatoč svim metodama konvencionalnoga liječenja, uključujući i vrlo složene postupke oslikavanja električke aktivnosti srca te postupke ablacije žarišta aritmije, klinička slika kod ovog pacijenta komplicirala se zloćudnim aritmijama koje se nisu mogle kontrolirati niti konvencionalnim ablacijskim postupcima niti lijekovima. Pacijent je pritom bio izložen i višekratnim aktivacijama ugrađenog automatskog defibrilatora te je njegovo stanje zahtijevalo intenzivnu skrb i liječenje.

Razmatrajući dostupnost inovativnih i potencijalno učinkovitijih metoda liječenja za ovakve bolesnike, KBC Zagreb je stupio u suradnju sa Specijalnom bolnicom Radiochirurgia u Svetoj Nedjelji, koja raspolaže najnovijom i iznimno preciznom tehnologijom iradijacijskoga liječenja, primarno namijenjenoj liječenju zloćudnih novotvorina. Unatoč toj primarnoj primjeni, nekoliko centara u svijetu ima iskustva i s ablacijama aritmija srca na takvim uređajima. U svijetu je do sada učinjeno sedamdesetak takvih zahvata, od čega više od trećine u čuvenoj Klinici Brigham Sveučilišta u Harwardu, SAD.

S pomoću jednoga od najnovijih sustava oslikavanja srca nazvanoga In-Heart, koji je Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb odnedavno uvela u kliničku praksu (u suradnji s aritmološkim centrom u Bordeauxu - Francuska) omogućeno je tzv. strukturno „mapiranje“ aritmija srca kod pacijenta, nakon oslikavanja miokarda CT-om ili magnetskom rezonancijom.

Takav software omogućio je kardiolozima precizno određivanje izvorišta aritmije tj. definiranje dijela miokarda za postupak ablacije. Zapisi dobiveni s pomoću sustava In-Heart potom su bili obrađeni s pomoću najnovijeg 4-D uređaja za CT-oslikavanje u SB Radiochirurgia u Svetoj Nedjelji. Uslijedila je simulacija ablacijskoga zahvata, a potom i sama radioablacija.

Zahvat je ukupno trajao oko 1 sat, i obavljen je 17. srpnja 2023. u poslijepodnevnim satima. Od tada bolesnik je do danas trajno boravio u Klinici za bolesti srca i krvnih žila, radi praćenja srčanoga ritma i mogućih komplikacija. U petak, 21. srpnja otpušta se iz bolnice bez aritmije, u dobrom općem stanju.

Na Konferenciji za medije javnosti su se obratili prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Draga Schwarz, ravnatelj SB Radichirurgia, a bolesnika i metodu predstavili su akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila te doc. dr. sc. Hrvoje Šobat, specijalist onkologije i radioterapije iz SB Radiochirurgia. Konferenciji su nazočili i ostali članovi tima iz obiju ustanova, kao i bolesnik kojemu je uspješno izveden radioablacijski zahvat.
vrh stranice