Svjetski dan darivanja humanog mlijeka /19. svibnja 2024.

Diljem svijeta 19. svibnja obilježava se Svjetski dan darivanja humanog mlijeka. Ovogodišnjem
obilježavanju ponovno su se pridružili i djelatnici Banke humanog mlijeka, Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji su u suradnji s udrugom Roda 18. svibnja 2024. organizirali dječju plesnu predstavu „Ovo sam ja“ (Centru za kulturu i informacije Maksimir). U tu svrhu koristili su sredstva iz projekta „Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi“, sufinanciranog od EU.


Posebne gošće na predstavi bile su dosadašnje darivateljice i njihova djeca, zatim obitelji primatelja humanog mlijeka, zdravstveno i drugo osoblje koje sudjeluje u radu Banke humanog mlijeka, udruge koje podupiru rad Banke te drugi gosti koji su došli sa svojom djecom na ovu veselu predstavu.
Ispred ulaza u Centar za kulturu i informacije Maksimir bio je postavljen štand za informiranje o važnosti dojenja i radu Banke humanog mlijeka.

Promotori dojenja i darivanja humanog mlijeka žele sve potencijalne darivateljice humanog mlijeka  upoznati s činjenicom da se darovano mlijeko koristi kao hrana za najugroženiju skupinu novorođenčadi, a to su prijevremeno rođena i bolesna djeca kojoj zbog različitih okolnosti majčino mlijeko nije dostupno.

Od osnivanja Banke u studenome 2019. godine, za darivanje vlastitog mlijeka prijavilo se više od 700 majki od kojih je gotovo 300 njih postalo darivateljicama. Ukupno je prikupljeno više od 3500 l humanog mlijeka kojim je na odjelima intenzivnog liječenja novorođenčadi i drugim odjelima pedijatrije hranjeno više od 1500 djece.

Rad Banke ne bi bio moguć bez velikodušnosti majki darivateljica te kontinuiranog interesa i želje majki da kroz dojenje osiguraju zdraviji život svojem te pomognu još nečijem djetetu.
Darivateljicom može postati svaka zdrava punoljetna majka djeteta mlađeg od godinu dana koja ima više mlijeka nego je potrebno njezinom djetetu.

vrh stranice