Svjetski dan fizikalne terapije – 8.9.2021.

Svake godine, 8 rujna fizioterapeuti diljem svijeta svečano obilježavaju Svjetski dan fizikalne terapije. Po prvi puta to se dogodilo i u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje u ovom trenutku radi 137 fizioterapeuta, raspoređenih u četiri klinike i jedan klinički zavod.

Važnost fizikalne terapije i ulogu fizioterapeuta u procesu rehabilitaciji bolesnika Svjetska organizacija za fizikalnu terapiju (World Confederation for Physical Therapy) ove je godine odlučila promovirati kroz temu liječenja kronične boli i podizanja kvalitete života ljudima koji s njom žive.
Fizikalna terapija usmjerena je na održavanje i obnavljanje maksimalne pokretljivosti i funkcionalne sposobnosti čovjeka, što posebno dolazi do izražaja kod pacijenata s određenim kroničnim dijagnozama, povredama ili nakon kirurških zahvata koji su bitno utjecali na njihovu pokretljivost. Koristeći znanja i vještine iz području fizikalne terapije oporavak i kvaliteta života tim ljudima mogu biti daleko brži i bolji.

Na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana fizioterapije, koja je zbog epidemioloških mjera trajala vrlo kratko, o ulozi i važnosti fizioterapeuta KBC-a Zagreb u vrijeme pandemije i nakon razornih potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine koji su u velikoj mjeri otežali rad KBC-a Zagreb, govorili su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, prof. dr. sc. Domagoj Delimar, predstojnik Klinike za ortopediju, prim. mr. sc. Neven Kauzlarić, pročelnik Zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala i prof. dr. sc. Porin Perić, predstojnik Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju.

vrh stranice