U KBC-u Zagreb otvoren Zavod za personaliziranu medicinu

Dana 19. ožujka 2024. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je otvoren Zavod za personaliziranu medicinu u sklopu kojeg će djelovati Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora. Svečano ga je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, uz prisutnost državne tajnice u Ministarstvu zdravstva Marije Bubaš, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušića i Olivera Blecka, direktora tvrtke Roche za južnu Europu, koji su redom istaknuli važnost ovog projekta za hrvatsko zdravstvo.

Uz navedene uzvanike na svečanosti otvorenja sudjelovali su Urs Hammer, veleposlanik Švicarske u RH, prof. dr. sc. Fran Borovečki, pročelnik Zavoda za personaliziranu medicinu, prof. dr. sc. Stjepko Pleština, predsjednik Hrvatskog društva internističkih onkologa i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, predstojnica Poliklinike Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, Ljiljana Vukota, glavna tajnica udruge „Sve za nju“, članovi Upravnog vijeća i Uprave KBC-a Zagreb te ostali gosti iz KBC-a Zagreb i drugih hrvatskih bolnica koji će također koristiti usluge ovog laboratorija.

Uređenje i opremanje Laboratorija kao ključnog dijela novog Zavoda, dio je šireg Projekta personalizirane medicine u onkologiji. Dosadašnja investicija u realizaciji tog projekta iznosila je 7,7 milijuna eura, dok bi u konačnici ukupno ulaganje, koje u cijelosti financira tvrtka Roche, trebalo dosegnuti 9,1 milijun eura. Važno je napomenuti da uz uređenje i opremanje Laboratorija, projekt uključuje edukaciju i osposobljavanje djelatnika Zavoda za personaliziranu medicinu te razvoj Hrvatske onkološke baze podataka.

Realizacijom navedenog Projekta KBC Zagreb postaje treći medicinski centar u Europi s ovakvim laboratorijem, a osim što će pokriti sve potrebe hrvatskih pacijenata, pružat će usluge i drugim zemljama u okruženju.

Stručna udruge liječnika onkologa i ostalih zdravstvenih radnika već desetljećima ukazuju na problem slabih rezultata liječenja i veliku smrtnosti onkoloških bolesnika u RH te potrebu uvođenja personaliziranog liječenja odnosno korištenja ciljane terapije koja se pacijentu određuje nakon genskog profiliranja tumora, što za njega znači maksimalno uništenje tumora uz minimalno oštećenje zdravog tkiva. Brojni apeli stručnjaka rezultirali su time da je 2009. godine Hrvatski sabor borbu protiv zloćudnih bolesti proglasio nacionalnim prioritetom. U svibnju 2021. godine Ministarstvo zdravstva, KBC Zagreb i tvrtka Roche sklopili su sporazum o suradnji u provedbi Projekta personalizirane medicine u onkologiji, koji uključuje osnivanje centra za sveobuhvatno gensko profiliranje tumora. Radovi na uređenju i opremanju počeli su 2023. godine, a 19. ožujka 2024. imali smo i svečano otvorenje Zavod za personaliziranu medicinu s Nacionalni laboratorijem za gensko profiliranje tumora.

U svom govoru na svečanosti otvorenja premijer Plenković je istaknuo kako je ponosan što se Hrvatska pozicionira kao regionalni lider u primjeni personalizirane medicine, ističući da je novootvoreni Zavod za personaliziranu medicinu važan korak u borbi protiv karcinoma od kojih u čitavom svijetu obolijeva sve više ljudi. "Čuli smo vapaj i želju pacijenata da im osiguramo dostupnost najsuvremenijih terapija u liječenju karcinoma, a ovaj laboratorij u području onkologije svrstava Hrvatsku u sam svjetski vrh. Zahvaljujem tvrtki Roche što je odabrala upravo Hrvatsku za realizaciju ovako važnog projekta", rekao je premijer Andrej Plenković.

U Nacionalnom laboratoriju za gensko profiliranje tumora provodit će se sveobuhvatno genomsko profiliranje tumora koje se temelji na metodi sekvencioniranja sljedeće ili nove generacije tumora. To podrazumijeva analizu tisuće gena odjednom te je stoga izrazito važna i obrada dobivenih podataka. Uz analizu tumorskog tkiva provodit će se i tekućinska biopsija (analiza cirkulirajuće tumorske DNA, genetskog materijala u perifernoj krvi) te analiza cjelokupnog staničnog genoma odnosno sveobuhvatnog genetskog materijala koji se nalazi u stanici. Drugim riječima, uz detaljnu analizu tumora i njegovih predvidljivih mutacija na osnovu čega će se odabrati optimalna terapija za onkološkog pacijenta, navedene metode koristit će se za liječenje i drugih bolesti. Kapacitet laboratorija je 5000 testiranja godišnje s mogućnošću povećanja do 10000.

Informatički sustav za praćenje liječenja onkoloških bolesnika, uključujući Hrvatsku onkološku bazu podataka (HOBP), koji su integralni dio Projekta personalizirane medicine u onkologiji, razvile su tvrtke Ericsson Nikola Tesla i IN2. Implementacija naprednih onkoloških modula u informatičke sustave 11 onkoloških klinika u Hrvatskoj je u tijeku, a očekuje se da HOBP postane potpuno funkcionalan do srpnja 2024. godine. To će omogućiti bolje praćenje liječenja onkoloških bolesnika, terapijskih ishoda i optimizaciju resursa.

Otvaranje Zavoda za personaliziranu medicinu i Nacionalnog laboratorija za gensko profiliranje koji djeluje unutar njega simbolizira integraciju napredne tehnologije i stručnog znanja u cilju pružanja najbolje moguće skrbi onkološkim, ali i drugim teško oboljelim pacijentima u Hrvatskoj i regiji.

Dan prije svečanosti otvaranja predstavnici KBC-a Zagreb i tvrtke Roche obišli su novi laboratorij, a ispred zgrade u kojoj se nalazi Zavod posadili su drvo japanske trešnjev kao znak dobre suradnje i ostvarenja zadanih ciljeva.

vrh stranice