Druga obljetnica Banke humanog mlijeka

Banka humanog mlijeka u Petrovoj 15. studenog 2021. slavi drugu godišnjicu od osnutka. S radom je započela odmah nakon dobivanja dozvole Ministarstva zdravstva, dva mjeseca od osnivanja.
Banka djeluje kao nacionalna, izdaje mlijeko u sve zagrebačke bolnice, Klinički bolnički centar Split, Osijek, Rijeka te Opću bolnicu Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu.

U prve dvije godine u Banku se prijavilo 400 majki, od čega ih je 143 postalo darivateljicama. Prikupilo se 1.188 litara, pasterizirane su 974 litre, a izdane 724 litre pasteriziranog darovanog humanog mlijeka.
U razdoblju od siječnja 2020. do studenog 2021. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo tri stotine djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno u jedinicama intenzivnog liječenja.

Premda Banka predstavlja značajno poboljšanje u prehrani i liječenju djece majki koje iz različitih razloga nisu u mogućnosti vlastitim mlijekom hraniti svoju djecu, potrebe za mlijekom postaju sve veće, a glavni razlog je taj što se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove diljem Hrvatske.

Darivanjem mlijeka pomažemo najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak. Stoga molimo sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju u Banku, jer darivateljica može postati svaka punoljetna zdrava majka čije je dijete mlađe od godinu dana.

Unatoč epidemiji i potresima, te svim psihofizičkim posljedicama koje ovo izazovno vrijeme nosi, kako za darivateljice tako i za osoblje Banke, možemo biti samo ponosni na dosadašnje rezultate i nadati se daljnjem rastu i napretku.

Loša epidemiološka situacija utjecala je na činjenicu da ni drugu godišnjicu ne možemo obilježiti u živo, no to ne umanjuje naše zadovoljstvo učinjenim.
Hvala svim majkama koje su nam se do sada javile.

Kontakt
E-adresa: banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr
Telefon: 01 4604 715


vrh stranice