Vrijedna donacija Bina Istre KBC-u Zagreb

U ponedjeljak, 29 siječnja 2024. godine ravnatelju Kliničkog bolničkog centra Zagreb uručena je vrijedna donacija u vidu dva sustava za terapijsku hipotermiju novorođenčadi i djece te deset perfuzora infuzijskih volumetrijskih pumpi sa štrcaljkom.

Nova oprema ukupne vrijednosti 66.412,95 eura koristit će se u Klinici za pedijatriju, a sredstva za kupnju osigurala je Bina Istra d.d. kroz humanitarnu akciju „Život nema cijenu“. 

U ime Bina Istre donaciju je predao generalni direktor Dario Silić koji je tom prilikom istaknuo kako Bina Istra svake godine provodi humanitarnu akciju pa je tako i ova donacija rezultat prošlogodišnje humanitarne kampanje „Život nema cijenu“.

Na vrijednoj donaciji u ime KBC-a Zagreb zahvalili su im ravnatelj prof. dr. sc. Ante Ćorušić, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor te prof. dr. sc. Ruža Grizelj pročelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, koja je istaknula kako je terapijska hipotermija postupak koji se primjenjuje kod novorođenčadi koja su pretrpjela duboki i dugotrajni nedostatak kisika tijekom kompliciranih poroda zbog čega imaju visoki rizik nastanka teškog oštećenja mozga pa i smrtnog ishoda. Ona podrazumijeva kontrolirano snižavanje tjelesne temperature novorođenčeta neposredno po rođenju na 33,5 °C i održavanje tako niske temperature tijekom tri dana. Snižavanje tjelesne temperature umanjuje i zaustavlja daljnje oštećenje mozga te tako smanjuje smrtnost, nastanak dugoročnih neuroloških komplikacija, poboljšava šanse za potpuni oporavak i doprinosi općoj kvaliteti života djeteta i obitelji. Donirani, tehnološki napredni uređaji za provođenje terapijske hipotermije u novorođenčadi, zasigurno će uvelike pomoći djelatnicima Klinike za pedijatriju u nastojanjima da te ciljeve lakše ostvare.

Treba naglasiti kako ovo nije prvi put da Bina Istra d.d. donira KBC-u Zagreb. U razdoblju 2020. do 2023. godine Središnjoj nacionalnoj bolnici donirala je ukupno 292.814,57 eura.
vrh stranice