Naručivanje pacijenata na radiološke pretrage

   Kontraindikacija za MR snimanje su klaustrofobija i metalni predmeti koji ne smiju u MR aparat.

 

Naručite se kroz rubriku Naručivanje (uz Listu čekanja).

Ambulantni radiološki nalazi podižu se od 8 do 15 sati na šalteru za izdavanje nalaza u Radiološkoj poliklinici (bijela zgrada, podrum, nivo -1)

Nalazi za radiološke pretrage učinjene na lokaciji Jordanovac podižu se radnim danom od 8 do 15 sati na šalteru Kliničke jedinice za torakalnu radiologiju (Jordanovac 104 – Radiologija, 1. kat).

Otkazati pregled možete OVDJE ili u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Molimo bolesnike da nam otkazivanje pregleda/pretraga u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju najave najkasnije 3 dana prije predviđenog termina za koji su naručeni na tel. broj 01 2388 455.

Naručivanje na magnetsku rezonaciju (MR)

Kako biste se naručili potrebno je priložiti:

Ispunjavanje Upitnika za magnetsku rezonanciju i potpis na obrascu Obavijest pacijenta o dijagnostičkom odnosno terapijskom postupku kod naručivanja za ovu pretragu su obavezni!

Za prijavu na listu čekanja obavezno je donijeti kopiranu medicinsku dokumentaciju (posljednji UZV, CT ili MR nalaz te preporuku za traženi pregled).

Katalog pretraga - Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku neuroradiologiju

Dijagnostički postupci

UZV dijagnostika

  • ultrazvučni pregled dojke s punkcijom i/ili biopsijom
  • doppler krvnih žila organa
  • doppler pregledi perifernih krvnih žila
  • transrektalni pregled prostate
  • pregled testisa i skrotuma

CT dijagnostika

U CT dijagnostikama obavljaju se pregledi kompjutoriziranom tomografijom na MSCT uređajima. MSCT-om se obavljaju pregledi svih organa – područja mozga, glave, sinusa, piramida, toraksa, pluća i medijastinuma, koštanog tkiva, trbušnih organa, prostora retroperitoneuma i zdjelice, MSCT angiografija te perfuzije organa i CT denzitometrije. MSCT uređaj omogućuje snimanje ciljanog volumena tijela u vrlo kratkom vremenu te su moguće 2D i 3D rekonstrukcije skeniranog područja što povećava preciznost dijagnostike.

MR dijagnostika

Pregledi MR uređajem jačine polja 1,5 T s odgovarajućom programskom opremom i zavojnicama obuhvaćaju preglede područja mozga, glave i vrata, tijela, osteoartikularnog sustava te krvnih žila (MR-angiografija). Jedan MR uređaj nalazi se u organizacijskoj jedinici centralne radiologije (glavna zgrada, 1. kat), a drugi je smješten u radiološkoj poliklinici (bijela zgrada, podrum).

Digitalna suptrakcijska angiografija (DSA)

Kod nas se izvode svi dijagnostički i intervencijski postupci opće angioradiologije i neuro-Bi plane DSA dijagnostički i intervencijski postupci krvnih žila glave i vrata.
Timove u angiološkoj dijagnostici čine specijalisti radiolozi, medicinske sestre instrumentarke, inženjeri medicinske radiologije, te anesteziolog i anesteziološki tehničar.

RTG dijagnostika

Konvencionalni radiološki uređaji primjenjuju se kod snimanja i dijaskopije pluća, pregleda kostiju, urogenitalnog sustava, bilijarnog (žučnog) sustava (ERCP + intervencijski postupci), te probavnog sustava. Uređaji koriste digitalne protokole obrade slike što pridonosi kvalitetnijoj dijagnostičkoj interpretaciji.

Denzitometrija

Denzitometrijski uređaj koristi se za procjenu mineralne gustoće kosti. Dobivene vrijednosti uspoređuju se s referentnim vrijednostima populacije i ključan su pokazatelj u postavljanju dijagnoze osteoporoze. Digitalni denzitometrijski uređaj u Zavodu za radiologiju može se koristiti i za procjenu udjela masnog tkiva u tijelu.

Mamografija

Mamografija ili RTG snimanje dojke obavlja se posebnim radiografskim uređajem čije su karakteristike prilagođene tkivu dojke – mamografom. Noviji uređaji koriste digitalnu tehnologiju za pohranu snimke.

Mamografski pregled je komplementaran ultrazvučnom pregledu dojke, a u pojedinim se slučajevima upotpunjuje (proširuje) magnetskom rezonancijom dojke, te biopsijom dojke s uzimanjem uzorka tkiva za patohistološku analizu. Također se prema potrebi izvode stereotaksije (rendgenska tehnika za točnu lokalizaciju nepipljive tvorbe u dojci) koje omogućuju preciznu biopsiju iglom ili precizno kirurško uklanjanje tvorbe otkrivene mamografijom.
vrh stranice