Svjetski dan prevencije dekubitusa


Svjetski dan prevencije dekubitusa prvi je puta obilježen 2013. godine i od tada se diljem svijeta obilježava svakog trećeg četvrtak u studenom. Ove godine bio je to 16. studenog.

Kako bi se naglasila važnost prevencije i pravilnog zbrinjavanja dekubitusa Klinički bolnički centar Zagreb uveo je kontinuirani tečaj II. kategorije za medicinske sestre i tehničare na tu temu.
Tečaj obuhvaća sve važne segmente zbrinjavanja dekubitusa pa su tako i odabrani predavači stručnjaci iz raznih područja medicine i raznih medicinskih struka; medicinske sestre, liječnici, nutricionisti i ostali članovi multidisciplinarnog tima koji sudjeluju u procesu liječenja i skrbi za pacijenata.

Na tečaju koji je održan 17. studenog prisustvovalo je 30-ak medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb. Uz stručna predavanja mogli su sudjelovati i u zanimljivoj radionici o inovativnim metodama zbrinjavanja dekubitusa.

Dekubitus ima veliki utjecaj na kvalitetu života pacijenata, uzrokujući bol, nelagodu i značajan poremećaj u njihovim životima i životima njihovih obitelji. Prevencija dekubitusa odgovornost je svih medicinskih djelatnika u procesu liječenja i njege bolesnika, te se mora uvrstiti u prioritete svakodnevnog rada na svim bolničkim odjelima. Da bi se to postiglo potrebna je kontinuirana edukacija o prevenciji dekubitusa.


Sudionici tečaja održanog 17. studenog 2023. (predavanje i radionica)

__________________________________________________________________________________________________________________

 

vrh stranice