Vodič za naručivanje

Od 1. listopada 2020. godine liječnici obiteljske medicine više neće izdavati specijalističke uputnice u papirnatom obliku svojim pacijentima (tzv. Crvene uputnice) nego će ih elektronički proslijeđivati u HZZO odakle će ih preuzimati zdravstvena ustanova u kojoj se pacijent odluči naručiti.
Prilikom naručivanja potrebno je dostaviti osobne podatke (ime, prezime, MBO), povijest bolesti i potvrditi da je liječnik obiteljske medicine proslijedio e-uputnicu prema HZZO-u.
Ovo vrijedi za sve načine naručivanja (osobno, online obrazac i telefaksom).

Svi pacijenti koji dolaze na endoskopske pretrage u Polikliniku Zavoda za gastroerologiju i hepatologiju moraju na dan pretrage imati negativan nalaz na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Za pregled/pretragu naručiti se može: osobno, online, telefaksom, iz ordinacije liječnika obiteljske medicine (e-naručivanje)

Dokumentacija za naručivanje

 • e-uputnica koju u HZZO prosljeđuje liječnik obiteljske medicine ili interna uputnica liječnika specijalista
 • preporuka liječnika specijalista za traženi postupak ako postupak nije zahtjevan od strane liječnika obiteljske medicine

Navedeni dokumenti moraju sadržavati:

 • ime i prezime pacijenta
 • adresu stanovanja
 • MBO (matični broj osigurane osobe) – deveteroznamenkasti broj koji postoji na novim iskaznicama (stare zdravstvene iskaznice nemaju otisnut MBO, pa ga u tom slučaju ne treba navesti)
 • e-adresu ili broj telefaksa na koje želite primiti potvrdu o narudžbi (nikako ne telefaks u pošti ili uredu, gdje svatko može vidjeti Vaše osobne i medicinske podatke!)

Traženu dokumentaciju potrebno je proslijediti u kliniku/klinički zavod gdje se obavlja pregled/pretraga nakon čega ćete dobiti potvrdu o narudžbi na kojoj će pisati točno vrijeme i datum pregleda/pretrage i koju morate imati prilikom posjeta liječniku.

Dokumentaciju možete dostaviti osobno, telefaksom ili kroz online obrazac.
Potvrdu o narudžbi ili dodatni upit dostavit ćemo vam najkasnije u roku od tri radna dana!

Prilikom dolaska na pregled ili obavljanje pretrage za koju ste se naručili, obavezno morate ponijeti:

 • potvrdu o narudžbi pacijenta koju ste dobili telefaksom, e-mailom ili na šalteru
 • internu uputnicu liječnika specijaliste (ako je izdana)
 • zdravstvenu iskaznicu
 • raspoloživu medicinsku dokumentaciju

Sigurnost osobnih podataka

Vaša dijagnoza, vrsta pregleda, datum i mjesto pregleda, adresa i kontakti predstavljaju vaše osobne podatke koje smo obvezni štititi prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka.
Ako nemate vlastitu e-adresu ili telefaks, naša je preporuka da se naručite u ordinaciji vašeg liječnika obiteljske medicine ili na drugi način koji osigurava sigurnost povratne informacije. 

Za pretrage magnetske rezonacije OBAVEZNO treba proslijediti:

TRAŽENU DOKUMENTACIJU NAJBOLJE POSLATI:

 • kroz online izbornik u Vodiču za naručivanje
 • na e-adresu: bojcen@kbc-zagreb.hr
 • ili donijeti osobno na šalteru Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju (Rebro, Kišpatićeva 12, zgrada poliklinike – bijela zgrada, razina -1, Bolnička jedinici za centralno naručivanje - glavna zgrada, prizemlje )
Za PET/CT pretrage OBAVEZNO treba proslijediti:

Osim u priloženom izborniku Vodiča za naručivanje, naručit se možete i kroz rubriku Kontakt podaci klinika/zavoda

Vodič za naručivanje

vrh stranice